Цветница с Lupa.bg: Пъстърва с джинджифил и домати
за 4 порции, 50 мин
Продукти
4 пъстърви
2 и ½ ч.л. бял или меланж пипер на зърна
7 с.л. лек соев сос
2 връзки пресен лук
500 г домати
50 г джинджифил
3 скилидки чесън
1 люто червено чушле
3 с.л. олио
6 с.л. царевично нишесте
1 с.л. сусамово олио
2 с.л. кафява захар
250 мл бяло вино или гроздов сок
сол
Приготвяне
Пъстървите се срязват - без да се разрязват напълно, с по 4 коси разреза до костта от двете страни.
Пиперът пипер се счуква леко. Поръсват се пъстървите отвън и отвътре и се поливат с 4 с.л. соев сос. Оставят се да се мариноват 10-15 мин.
Пресният лук се нарязва косо на пръстенчета. Доматите се разрязват на 4 и се отстранява сърцевината. Обеленият джинджифил се настъргва. Обеленият чесън се счуква. Изчистеното от семките люто чушле се нарязва на дребно.
Пъстървите се овалват в нишестето. Изпържват се в загрятото олио 6-7 мин. от двете страни на средна температура. Оставят се в леко затоплена фурна.
Към мазнината от пърженето се добавя сусамовото олио. Запържват се заедно пресният лук, джинджифилът и чесънът 1-2 мин. Прибавят се лютото чушле, доматите и захарта.
Добавят се виното и останалият соев сос и ври 2 мин. на висока температура. Сосът се подправя със сол, ако е необходимо. Заливат се пъстървите.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.