Цветница с Lupa.bg: Пъстърва с джинджифил и домати

за 4 порции, 50 мин 

Кухня
14:19 - 10 Април 2020
1762
Цветница с Lupa.bg: Пъстърва с джинджифил и домати

Продукти

4 пъстърви

2 и ½ ч.л. бял или меланж пипер на зърна

7 с.л. лек соев сос

2 връзки пресен лук

500 г домати

50 г джинджифил

3 скилидки чесън

1 люто червено чушле

3 с.л. олио

6 с.л. царевично нишесте

1 с.л. сусамово олио

2 с.л. кафява захар

250 мл бяло вино или гроздов сок

сол

 

Приготвяне

Пъстървите се срязват - без да се разрязват напълно, с по 4 коси разреза до костта от двете страни.

Пиперът пипер се счуква леко. Поръсват се пъстървите отвън и отвътре и се поливат с 4 с.л. соев сос. Оставят се да се мариноват 10-15 мин.

Пресният лук се нарязва косо на пръстенчета. Доматите се разрязват на 4 и се отстранява сърцевината. Обеленият джинджифил се настъргва. Обеленият чесън се счуква. Изчистеното от семките люто чушле се нарязва на дребно.

Пъстървите се овалват в нишестето. Изпържват се в загрятото олио 6-7 мин. от двете страни на средна температура. Оставят се в леко затоплена фурна.

Към мазнината от пърженето се добавя сусамовото олио. Запържват се заедно пресният лук, джинджифилът и чесънът 1-2 мин. Прибавят се лютото чушле, доматите и захарта.

Добавят се виното и останалият соев сос и ври 2 мин. на висока температура. Сосът се подправя със сол, ако е необходимо. Заливат се пъстървите.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.