Цветница с Lupa.bg: Шоколадова торта с цвекло и лешници
за 16 парчета, 90 мин
Продукти
2 глави червено цвекло – около 300 г
1 ябълка
3 яйца
50 г кленов сироп или мед
1 щипка сол
¼ ч.л. канела на прах
110 г масло
250 г лимец брашно или друго брашно по избор
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао на прах – 30 г
100 мл прясно мляко
50 г тъмен шоколад
30 г лешникови ядки – 2 с.л.
Приготвяне
Цвеклото се обелва и се настъргва на дребно.
Ябълката се почиства от семето и се настъргва по-едро от цвеклото.
Яйцата се разбиват с кленовия сироп или мед, щипката сол и канелата до пяна.
Прибавя се 100 г масло и се разбива до гладкост.
Смесва се брашното с бакпулвера и какаото. Прибавя се с разбъркване към яйчената смес.
Добавя се прясното мляко и се разбърква на гладко тесто.
Прибавят се цвеклото и ябълката с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Намазва се форма за печене с останалото масло. Изсипва се тестото и се заглажда.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 35-40 мин. Оставя се във формата да изстине 15 мин.
Шоколадът се разтопява на гореща водна баня. Лешниците се нарязват едро.
Тортата се изважда от формата. Намазва се с шоколада и се поръсва с лешниците.
Същото тесто може да се изпече на кекс, като се поръси с какао на прах или пудра захар.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.