Цветница с Lupa.bg: Шоколадова торта с цвекло и лешници

за 16 парчета, 90 мин

Кухня
14:22 - 11 Април 2020
3714
Цветница с Lupa.bg: Шоколадова торта с цвекло и лешници

Продукти

2 глави червено цвекло – около 300 г

1 ябълка

3 яйца

50 г кленов сироп или мед

1 щипка сол

¼ ч.л. канела на прах

110 г масло

250 г лимец брашно или друго брашно по избор

1 ч.л. бакпулвер

3 с.л. какао на прах – 30 г

100 мл прясно мляко

50 г тъмен шоколад

30 г лешникови ядки – 2 с.л.

 

Приготвяне

Цвеклото се обелва и се настъргва на дребно.

Ябълката се почиства от семето и се настъргва по-едро от цвеклото.

Яйцата се разбиват с кленовия сироп или мед, щипката сол и канелата до пяна.

Прибавя се 100 г масло и се разбива до гладкост.

Смесва се брашното с бакпулвера и какаото. Прибавя се с разбъркване към яйчената смес.

Добавя се прясното мляко и се разбърква на гладко тесто.

Прибавят се цвеклото и ябълката с внимателно разбъркване чрез повдигане.

Намазва се форма за печене с останалото масло. Изсипва се тестото и се заглажда.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 35-40 мин. Оставя се във формата да изстине 15 мин.

Шоколадът се разтопява на гореща водна баня. Лешниците се нарязват едро.

Тортата се изважда от формата. Намазва се с шоколада и се поръсва с лешниците.

 

Същото тесто може да се изпече на кекс, като се поръси с какао на прах или пудра захар.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.