Д-р Коце умолява премиера: Петков, вземете се в ръце!

Бившият здравен министър уплашен от темпа, с който се пълнят болниците с ковид

Здраве
13:15 - 19 Януари 2022
3569
Д-р Коце умолява премиера: Петков, вземете се в ръце!

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов отправи апел към новата власт в лицето на премиера Кирил Петков "да се вземе в ръце" заради огромния ръст на новозаразени и постъпили в болница с ковид през последните дни, като се обърна към него с "Просто Киро".

"Престанете с художествено-творческа самодейност с КОВИД-а! Приберете си и антиваксърите, които легитимирахте! Аман от тези торбаакълии. Аман от оригинални и екстравагантни идеи. В плана Ви следите един показател (интензивни легла) и вливате области в области, без изобщо да разбирате какво правите.

Появи се правителствен подход в управлението на коронавируса. Ами, това действие противоречи на закона, г-н Петков. Там ясно е казано как се работи. Главният държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев предлага, а министъра на здравеопазването издава заповед. Пише го в закон! В закона за здравето!

Между другото, любопитно ми е дали доц. Кунчев е подписал Вашия план. Любопитно ми е и кои здравни експерти са подписали Плана Ви. Трябва да знаем техните имена! Защото в този документ няма написана и думичка за лекарите, сестрите, санитарите и т.н.", загатва депутатът от ГЕРБ. Самият план бе публикуван от наседницата на проф. Ангелов проф. Асена Сербезова, но с основни параметри, без да се споменава мнението на държавния главен инспектор. 

"Иначе пред микрофоните чуваме сърцераздирателни слова. Увеличете парите на болниците, на първата линия. Те са важни, а не леглата. Знаете ли колко го вълнува лекаря в Свищов Вашия план?! Или пък мед. сестрата в Смолян?! Тези хора искат опора, сигурност, предвидимост. Болниците също. Нямат нужда от подигравките на НЗОК и намалените бюджети на болниците за декември.

Системата има нужда от реално управление! Тя трябва да се вземе на ръчна! Иначе ще погребем много хора. Ами, децата?! За тях даже ме е страх да говоря. Кирил Петков, вземете се в ръце! Време е!", призова проф. Ангелов.