Д-р Николай Георгиев от ИАРА: Не купувайте риба от сергии, битаци и багажници на коли

Бракониерството не трябва да се стимулира, категоричен е шефът на сектор „Рибарство и контрол“ – Варна

Актуално интервю
23:59 - 05 Декември 2020
8435
Д-р Николай Георгиев от ИАРА: Не купувайте риба от сергии, битаци и багажници на коли

Какви проверки се извършва от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по повод Никулден и кои обекти ще бъдат най-щателно проверявани? По темата Радио „Фокус“ – Варна разговаря с д-р Николай Георгиев, началник на сектор „Рибарство и контрол“ – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Lupa.bg препечатва интервюто.

- Д-р Георгиев, в навечерието сме на един от най-обичаните православни празници – Никулден. По традиция дни преди празника, започват и проверките на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Върху какво се акцентира през тази година?

- Във връзка с наближаването на празника на рибарите и банкерите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури провеждат масирани проверки в областта на риболова, рибодобива, както и на абсолютно всички места за разтоварване на риба, в рибни фирми, борси и тържища. Разбира се, проверки се извършват и в търговската мрежа, където се продава прясна, замразена, охладена или преработена риба. В процеса на проверките се обръща внимание и на по-малките обекти, които са смесени, но предлагат и такъв вид хранителни продукти.

- Д-р Георгиев, какви са най-честите нарушения, които инспекторите от ИАРА – Варна констатират по време на регулярните проверки?

- Благодаря за въпроса, но ще започна малко по-далеч. Искам да отбележа, че в навечерието на Никулден, ИАРА прави съвместни проверки с Българската агенция по безопасност на храните, както и с гранична полиция и с районните полицейски управления. В проверките са се включили и инспектори от Националната агенция по приходите.

Нещата за които искам да апелирам потребителите са няколко. Най-важното е хората да купуват риба единствено и само от регламентирани тържища, борси или магазини, които имат статут за продажба на жива и прясна риба. Моля ги, да не купуват риби от сергии, от битаци, от багажници на коли. Всичко това е изключително характерно в момента и започват да пристигат все повече сигнали. Получаваме информация, че се продава и бракониерска риба, която е ловена нерегламентирано през нощта, в нерегламентирани водоеми, посредством незаконни уреди. Тази риба се продава по борсите и затова много моля гражданите да не я закупуват, за да не стимулират бракониерството.

Апелирам и към всички собственици на рибни магазини, които имат намерение да продават прясна риба, както и към всички водоеми, които сега по Никулден ще вадят риба – това, което те трябва да правят е да представят ветеринарно-медицински сертификат, когато продават рибата на търговците. Другото много важно нещо е рибата да има сертификат за съответствие и произход.

Това са абсолютно задължителни изисквания за всеки един водоем. Тези билети се взимат от офисите на ИАРА и всеки един търговец трябва да дава тези документи, за да може рибата безпроблемно да влезе в търговската мрежа. И когато инспектори на ИАРА извършват проверката, именно това са документите върху които се акцентира. Пак казвам само и единствено с тези документи рибата може да влезе за продажба в търговската мрежа, за да стигне до крайния потребител.

- Освен проверките по Никулден, извършвате редовно обходи и по водоемите. Съвсем наскоро отново заловихте бракониери, които обаче освен риба са убили и диво прасе. Разкажете ни за този случай?

- Да, за съжаление е така. Случаят е от края на месец ноември. Тогава с инспектори на ИАРА – Варна заловихме бракониери, убили див глиган и уловили нерагламентирано риба в района на язовир „Цонево“. Подчертавам най-дебело, че язовирът е от национално и стратегическо значение, а стопанският риболов в него е абсолютно забранен. Всичко се случи отново в светлата част на деня. При обход с още двама мои колеги със служебен автомобил, забелязахме лице, което беше доста далеч от нас в язовира и дори с технически средства не можехме да разберем какво точно прави във водата.

Решихме да изчакаме лицето да излезе на брега. Когато лодката му се насочи да излиза от язовира, в района под село Аспарухово, ние също се преместихме, за да можем да извършим проверка. Отивайки на брега видяхме, че там има спрени два автомобила, като успоредно с това вече беше започнало да се стъмва.

Ние спряхме служебната кола пред единия автомобил и видяхме, че там стои друг човек, като в последствие видяхме още две лица, които доста се притесниха от нас. Казаха ни, че тази работа не била за нас, цитирам точните им думи. Когато обаче ги помолихме да отворят багажника на колата, видяхме, че вътре има убит див глиган, който тежи поне 150 килограма. Животното имаше прорезна рана в областта на гърлото, а всичко наоколо беше в кръв. Разбира се, помолихме мъжете да отворят и другия автомобил, където пък открихме пълен чувал с мрежи и риба, както и извънбордови двигател на лодка.

Веднага подадохме сигнал на телефон 112, като специално искам да благодаря за светкавичната реакция на районното полицейско управление в Провадия. Веднага бяха изпратени патрул, дознатели, оперативно-следствена група и КОС. Искам да благодаря и на Държавно горско стопанство – Цонево, които също реагираха много бързо. Те изпратиха два мобилни патрула. Тук ще обясня, че когато има обстрелян горски дивеч, при бракониерски лов, това е институцията, която трябва да поеме случая.

В крайна сметка, събрахме се представители на много институции. Съответно ние като представители на ИАРА съставихме актове за административно нарушение и иззехме инвентара – мрежи, риба и извънбордови двигател. В последствие разбрахме, че от Горското стопанство са конфискували автомобилите и дивото прасе.