Д-р Таня Андреева пред Lupa.bg: Сачева и Дариткова използват опорки за медсестрите

Здраве
16:55 - 06 Март 2020
6430
Д-р Таня Андреева пред Lupa.bg: Сачева и Дариткова използват опорки за медсестрите

Исканията на протестиращите медицински сестри са естествени и не виждам в тях нещо политическо, в което се опитват да ги обвинят, както не виждам нещо, което да провокира властта. Няколко пъти получиха обещания, които не се изпълниха. Това заяви пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод протестите на медицинските специалисти пред Народното събрание.

"Социалният министър Деница Сачева и председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова едни и същи неща говорят за сестрите. Техните опорни точки няма да решат проблемите на съсловието, тъй като у нас сестрите са изчезващ вид. Все по-малко хора записват да учат за специалисти по здравни грижи. Много отделения в страната се затварят, защото нямат такива специалисти. Това, че в някои болници сестрите вземат добри заплати, е мениджърско решение, а не въпрос на нормативна уредба", посочи д-р Андреева.  

Попитана дали е въпрос на сценарий опитът на физиотерапевта Бойка Анастасова да скочи от втория етаж на Партийния дом, медикът отговори: „Отчаянието не е добър съветник, но понякога е единственият съветник. Властта не забелязва протестиращите сестри. Министър Кирил Ананиев се скри при всичките проблеми в здравеопазването. На първо четене мина , законът за лекарствата, който съдържа редица абсурди. Във връзка с верификацията се вкарва в Закона НПО , което да извършва тази дейност. Това е прецедент в българското законодателство.

И тук министърът липсва. Стоенето чиновнически в кабинета няма да реши нито един от тези проблеми”, категорична е д-р Андреева.