ДБ: Не подкрепяме нито Манолова, нито Фандъкова

Борислав Игнатов няма да гласува на балотажа, тъмносините канят Борис Бонев за коалиция с тях в общината

Топ
14:30 - 28 Октомври 2019
2618
ДБ: Не подкрепяме нито Манолова, нито Фандъкова

Демократична България не може да разпознае нито Мая Манолова, нито Йорданка Фандъкова като носители на дълбинната промяна, която коалицията иска и за която се бори. Няма да има изрична подкрепа за нито една от двете кандидатки за кмет на София на балотажа. Това стана ясно от пресконференцията на ДБ. "Но избирателите ни са интелигентни, образовани и не искаме да им даваме акъл как да гласуват на софийския балотаж", каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

"Не планираме и не договаряме постове в общината - нито за зам.-кметове, нито за главни архитекти", добави Иванов.

Тъмносиният кандидат-кмет Борислав Игнатов пък заяви в прав текст, че в неделя няма да гласува на балотажа, като обясни, че нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова отговарят на неговите очаквания за кмет на столицата. Архитектът обясни, че е заявявал това и преди първия тур на изборите.      

А резултатът на Борис Бонев от "Спаси София" не бил изненада за ДБ. "Следили сме и сме харесвали инициативите им. Но ние на много ранен етап започнахме диалог с тях, за да избегнем разделното явяване на изборите. Още преди Нова година започнахме да търсим формулата за съвместна дейност. Бяхме готови и предлагахме избираеми места, бяхме готови заедно да планираме и проведем предварителни избори за подреждане на листата, бяхме готови за предварителни избори и за излъчване на кметска кандидатура. Имаше 8 срещи, инициирани от нас. Искам да уверя всички, че положихме всички възможни усилия да избегнем разделното явяване", оправда се Христо Иванов.

Според него било смехотворно да се говори за излишно его от страна на ДБ, проявено спрямо "Спаси София". "Тук виждате едно обединение, способно да произвежда политики без нито един скандал, без нито едно публично сътресение (сравнете положението с Реформаторския блок", каза още той. И заключи, че ДБ и "Спаси София" имали различни подходи към кампанията, което разделило кандидатурите. Иванов призна, че настроенето на Борис Бонев за надпартийност в този вот отказало ДБ да продължат разговорите за обща кандидатура. 

"Да, вижда се отрицание на партийния модел в обществото и се опитваме да разрешим този процес и проблемите, произтичащи от него. Но няма развити демокрации и общества без партии", напомни той. 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ДБ каза, че резултатът на коалицията сега бил значително по-добър от този ба някои от парламентарните сили. "Имаме 1 седмица, в която трябва да работим за балотажите. Но много важно за нас е, че в София имаме над 10 представители за втория тур за районните кметове", каза генералът. 

Христо Иванов добави, че е било предварително ясно, че кампанията ще е тежка и натоварена с атаки. "Като обикаляхме страната, навсякъде видяхме едни свестни, прекрасни хора - като Борислав Игнатов и Методи Лалов, готови да се ангажират политически, въпреки натиска, за промяната", коментира Иванов. За него резултатът на архитекта бил добър. 

"Сърдечно поздравявам Борис Бонев за техния резултат", добави шефът на "Да, България". Според Иванов резултатът в София е само утвърждаване на ролята на ДБ, вследствие на динамична кампания. "Има обаче още доста работа. Имаше големи очаквания в София за голяма национална промяна, правиха се паралели с Истанбул и Будапеща, но това не се случи", коментира той. Според него промяната не се заключавала само в смяната на кмета, а за дълбинен процес в цялата страна. "За да извървим този път, очевидно има още уроци да учим и да съзряваме като политическа сила", каза още той. От думите му стана ясно, че друга цел пред ДБ след местния вот няма, освен парламентарния вот през 2021 г. 

Той коментира още, че в ДБ никога не са разглеждали "Спаси София" като техен опонент. "Да затворим страницата и да прекратим спора. Призоваваме нашите приятели от "Спаси София" да работим заедно, каним ги да направим обща група в Столичния общински съвет. И търсим подкрепата им за нашите районни кметове", каза още Христо Иванов. В близките дни ДБ щели да инициират среща с Борис Бонев, за да го помолят той и феновете на платформата за столицата да гласуват за тъмносините в балотажа.