Девесилово пиле със зеленчуци и паста
за 4 порции, 90 мин
Продукти
1 пиле
3 глави лук
1-2 дафинови листа
12 зърна черен пипер
сол
300 г корен целина
400 г моркови
150 г пресен лук или праз
150 г пащърнак
150 г коренчета магданоз
200 г тиквички или тиква
175 г паста по избор
1-2 клонки девесил
Приготвяне
Пилето се слага да се вари в около 3 л вода.
Лукът без да се бели се разполовява и се запича на сух тиган откъм разреза. Добавя се при врящото пиле заедно с дафиновия лист, зърна черен пипер и сол. Вари се на тих огън 15 мин.
Половината целина и моркови се нарязват на едри парчета и се добавят при пилето. Готви се всичко около 1 час.
Останалите целина и моркови, пащърнакът, корените магданоз, тиквата или тиквичките, празът или пресният лук се нарязват на парчета около 2 см.
Свареното пиле се изважда и се обезкостява. Месото се нарязва на кубчета 2 см.
Бульонът се прецежда и се кипва отново. Слагат се нарязаните зеленчуци и се готви на средна температура 10-15 мин.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Отцежда се и се добавя в ястието заедно с пилешкото месо. Поръсва се с наситнен девесил.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.