Диетолог: Претоплените ориз и картофи са опасни

Образуват се канцерогени, кооито са изключителн вредни за организма, обясни доц. Дарина Найденова

Здраве
14:42 - 15 Януари 2020
5036
Диетолог: Претоплените ориз и картофи са опасни

Претоплените картофи и ориз могат да съдържат канцерогенни вещества, водещи до ракови заболявания. Това заяви доц. Дарина Найденова, диетолог във Варна, цитиран от "Фокус". 

По думите й, на вид безобидния навик да използваме микровълновата печка може да доведе до неблагоприятни последици.

„Оризът и картофите са склонни, както и месото между другото, при претопляне или продължително загряване, да се образуват едни опасни вещества в тях. Това са така наречените канцерогени. Те могат да провокират, особено при наличие на други рискови фактори, някои ракови заболявания. Така, че не е безобидно да се претопля нито едното, нито другото многократно“, съобщи доц. Дарина Найденова.

Тя обясни, че хората са склонни да приготвят голямо количество храна. Това помага в забързаното ежедневие на хората, които имат натоварен график и не могат готвят всеки ден. Затова тя препоръча на хората да претоплят само порцията, която ще консумират на едно хранене.

„Ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, каза още тя.

По думите на доц. Дарина Найденова, съвременните хора не страдат от липса на калории, а от липса на витамини поради еднотипното хранене.