Добромир Банев пред Lupa.bg: Мечтая да си подредим държавата

Най-четеният съвременен български поет днес черпи за рожден ден №54

Актуално интервю
10:00 - 30 Януари 2023
6552
Добромир Банев пред Lupa.bg: Мечтая да си подредим държавата

Един от най-любимите съвременни поети Добромир Банев навършва 54. Самият той се определя като романтик, но здраво стъпил на земята. Завършил е право, но не може да живее, без да пише.

Автор на книги с поезия и проза, написал е и много текстове за български поп–песни. До края на годината предстои да издаде и нова поетична книга. Тя още няма заглавие, но ще включва над 100 стихотворения, написани по време на пандемията от Covid 19.

„Думите са важни за мен. Без тях споделянето и общуването са невъзможни. Вярвам, че милите думи ни правят повече хора“ – споделя Добромир Банев, с когото разговаря репортер на Lupa.bg навръх рождения му ден.

- Кой е най-големият комплимент за Вашите стихове?

- Когато чуя, че човекът срещу мен се припознава в тях. Това ми дава смисъл да продължавам да пиша. Усещането, че правиш някого щастлив, прави щастлив теб самия. Получавам огромна любов, а тя ме прави по-отговорен. Словото е велика сила, чудесно е, че неговата магия действа в името на доброто.

- Как оцелява истинското изкуство при толкова халтура?

- Трудно, но винаги оцелява, това е важното. В днешно време националният телевизионен ефир е основно средство, чрез което културата стига до хората. Пошлостта създава пошлост, красотата създава повече красота. Всички трябва да бъдем отговорни към онова, което гледаме по телевизията, към книгите, които четем, към музиката, която слушаме. Нашият избор е изключително важен, защото формира вкус и в децата ни. Свидетели сме на голяма подмяна в културен аспект, но вярвам, че стойностното винаги ще има своето достойно място, а който иска, ще намира начин да достига до него.

- На мода ли е днес поезията?

- Поезията винаги е на мода. Словото е голяма сила, а ритмичното слово може да ни накара да полетим или пък да стъпим здраво на земята. Поезията не е просто средство за оцеляване, а необходимост, защото е най-откровеното огледало на живота.

- Занимание самотно ли е поезията?

- Определено да. Докато пиша, имам нужда да съм отдаден изцяло на мислите си. Обичам самотата точно толкова, колкото и купоните, но единствено тя ми дава възможност да творя. Невероятно е как нещо, създадено в момент на търсена самодостатъчност, после прави хората щастливи. Споделена самота, която дава уют.

- За какво мечтае Добромир Банев?

- В голяма степен съм постигнал мечтите си. На 54 се чувствам щастлив, но ако продължавам да мечтая за нещо, то е да си подредим държавата, а манталитетът ни да се промени към добро. Вярвам в доброто, ще ми се хората да го приемат като необходимост.

Снимка: Личен архив