Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Корнелия може да спъне анти-ГЕРБ коалицията

Коментар
18:38 - 05 Април 2021
10490
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Корнелия може да спъне анти-ГЕРБ коалицията

Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Потърсихме го, за да коментира горещата политическа ситуация след изборите и да даде евентуалните варианти за следващ кабинет. 

-Доцент Стойчев, кой е феноменът на тези избори, коя е голямата изненада?

-Не виждам нищо неочаквано и изненадващо. Най-голям проблем с изборите ще има г-жа Нинова, защото едни бяха заявките на БСП и нейните представи, съвсем различна се оказа фактическата ситуация.

Това е тежка загуба, по-тежка от отлива на гласове за управляващата партия. Защото е ясно, че за да се стигне до този резултат за БСП, много голяма част от структурите не са работили активно в кампанията. Което значи, че половината БСП е правило кампания. Корнелия Нинова понесе тежък удар като председател и ако реши реално да оцелява на председателския пост, това означава не само много силна конфронтация с другата половина от партията, но и с президента Радев, който търси да оглави и да бъде водач на анти-ГЕРБ и анти-Борисов конгломерацията.

Така че ако Нинова продължава просто да упорства за председателския пост в БСП, означава, че няма да участва в анти-ГЕРБ мнозинството, което много му се иска на Христо Иванов да се случи в следващия парламент и би направило общия фронт на всички партии срещу Борисов и евентуално нов кабинет на ГЕРБ доста проблематично.

Познавайки българския политически терен, аз си мисля, че този вариант е по-правдоподобен. Но всичко зависи от договорките между политическите лидери в следващите 2-3 седмици. Изобщо не се съмнявам, че г-жа Нинова ще приоритизира политическото си оцеляване пред каквато и да било коалиция, която да се заеме с отстраняване на Борисов.

Досега е доказала, че нейната политическа кариера е приоритет пред всякакви други проблеми на партията.

-Кажете вашите варианти и комбинации между политическите играчи за следващ кабинет?

-За мен съществува вариант, в който се предлага експертно правителство от ГЕРБ с министър-председател, който няма да се казва Бойко Борисов. Такова правителство би могло да събере широка  парламентарна подкрепа, както от ПГ на ДПС, ВМРО дори ако искате на БСП, и би било, ако щете едно експертно правителство на т.нар. институционализирани партии, или партии на статуквото.

Ако това не мине, евентуално вторият в парламента – БСП или Слави Трифонов, да се опитат да направят широка формална коалиция – БСП, ИТН, "Мутри вън", и ДБ. Смятам, че големият проблем пред подобна коалиция няма да е толкова  Слави Трифонов, както смятат мои колеги, а ще бъде именно самата Корнелия, защото тя няма интерес от такъв фон, който да я направи второстепенен и третостепенен играч, за сметка на президента Радев.  

-Т.е. препъни-камъкът за следващ кабинет може да се окаже самата Нинова?

-Именно. До трети вариант може да се стигне, ако президентът даде мандат на третия – ДПС или ДБ. Но тук вече ще отслабнат много вариантите за съставяне на правителство, защото първите опции са най-вероятни.

Възможно е да се договори някакво временно правителство, което да изпълни кратка програма, след което да подаде оставка. Такова досега не сме имали, но може да се стигне и до такъв вариант. Само че това е твърде напред във времето, за да гадаем. Нека видим какво ще се случи с първите опции, с първите мандатополучатели, дали ще успеят да съставят работеща коалиционна формула.

-Не е ли сериозна изненада и това, че ДБ първоначално изпревари ДПС, според предварителните резултати?

-Според мен, гласовете от малките населени места, от селата ще повдигнат резултата на ДПС, както и вота от чужбина, така че ще видим още по-голяма динамика в тия резултати. Почти съм убеден, че ДБ въпреки доброто представяне, особено в големите градове, най-вече в София, няма да успее да изпревари ДПС в крайния резултат и ще остане на 4-о място.б.р. (последните резултати дават преднина на ДПС)

Разбира се, резултатът на ДБ е много мощна подкрепа, още повече че става дума за партии, които отпаднаха от  предишния парламент. Това за тях е голям успех, който е придружен с големи заявки, които са правени и друг път. Надявам се избирателите да не останат разочаровани и да видим една качествена промяна, на първо място в тези партии, а после и в нещата, които те ще свършат за България.

-ГЕРБ е първа политическа сила, но не е ли твърде нисък резултатът на управляващите, в сравнение с миналите им рекорди?

-Не бих казал. За 10 години управление, това е много по-добър резултат, отколкото се очакваше. От 1 млн. и 100 хиляди гласа, да се падне на 800 000 и отгоре, при положение, че имахме протести, различни кризисни ситуации, бежанска криза, епидемия, не смятам, че това е загуба на ГЕРБ. Напротив, много добър резултат е. Но ГЕРБ в момента се изправят пред много сериозен риск – да изпадне в политическа изолация, подобна на тази през 2013-а и много трудно биха могили да намерят партньори, за да сформират едно управление.

Но резултатът, предвид ситуацията, е доста приличен.

-Много ваши колеги прогнозират нови избори, тъй като в новия парламент няма как да се изгради стабилна коалиция и кабинет. Възможен ли е нов вот наесен?

-Не смятам, че някой може да си позволи нови избори в толкова кратък срок, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Подобен вариант не работи за никого в положителна посока, камо ли за избирателите. Те допълнително се демотивират в една такава поредица от избори, предвид ситуацията – настъпва икономическа криза, не сме се справили с епидемията от коронавирус, а и изборите са много скъпи – това са все фактори, които намаляват възможността да имаме предсрочни избори. Те са възможни, но 1-2 години след като този парламент заработи. Нека му дадем шанс, защото смятам, че той обективно пресъздава нагласите на българското общество към момента. Да, има хора, които са недоволни, които ще оспорват резултатите, но такива ще има винаги.

-Доц. Стойчев, вие виждате ли радикално нова България след изборите? Има ли коренна промяна в картината?

-Не, не бих казал, че се променя изцяло. Най-малко промяната, която бе заявявана – радикална, остра, голяма вълна, която ще помете, измие...такова нещо не се състоя. Политическите субекти и лицата -дефакто единственият нов субект в парламента е Слави Трифонов – нова партия с нови лица. Всички останали сме ги виждали персонално в Народното събрание в различни конфигурации.

И ДБ, и партията на Мая Манолова, плюс партии от предишни коалиции, включително и управленски. Не се е случвало нещо ново, случило се е префигуриране, разместване, разбутване, което малко е озадачило избирателите, или ще изглежда нещо ново за тези, които не са наблюдавали политиката внимателно.

Но за тези, които внимателно следим нещата през последните 30 години, ще видят, че новото е единствено партията на Слави, която пък не направи този обрат, за който правеха внушения - за милион гласове, за два милиона и какво ли не още. Този резултат е далече. Но нека изчакаме окончателните резултати.