Древни птици "чуруликат" в райската градина в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

С уникалните си мозайки Епископската базилика привлича хиляди туристи 16 века след създаването си

Култура
17:00 - 05 Юни 2021
31251
Древни птици "чуруликат" в райската градина в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

С уникални древни мозайки Епископската базилика в Пловдив привлече само за месец и половина след отварянето си десетки хиляди българи, които особено през уикенда изпълват културния обект, увери се на място репортер на Lupa.bg. Голямата епископска базилика в града под тепетата беше официално открита на 18 април 2021 г. Датата не е избрана случайно. Тогава ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. Голямата епископска базилика на Филипопол, както е старото име на Пловдив, е включена и в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. 

Пловдивчани и гостите на града проявяват огромен интерес към новооткритата базилика и се дивят на красивите цветове и форми на наредените по пода каменни древни мозайки. А те представляват пъстроцветна градина, изпълнена с впечатляващи птици и орнаменти. 

Сред най-атрактивните е мозайка на пищен паун, който посреща посетителите като стилизирана рисунка и на външната фасада базиликата. Красотата му допълнително се подчертава от различни мозайки на птици, които са само една част от откритите над 100 изображения на пернати в базиликата. Според археолозите птиците символизират райската градина.

Сред стотиците пернати в Епископската базилика освен патици и гълъби, типични за България, има и много екзотични видове като египетска гъска, голям александров папагал, шлемоглава токачка, абисинска неразделка, африкански зелен гълъб и шпорокрила гъска. Именно заради многообразието на видове, които не са типични за страната ни, се предполага, че птиците, изобразени на мозайките, са част от представите на творците за райската градина.

Паунът олицетворява Възкресението на Христос и безсмъртието на човешката душа. Неслучайно и мащабът на тази мозайка е по-голям в сравнение с останалите, заобикалящи го птици.

В базиликата имате шанса да видите два различни пласта мозайки. Върху по-долния са изобразени основно стилизирани геометрични фигури и кръстове. Те са само в четири цвята – бяло, черно, червено и охра. В следващия пласт вече се залага на стотиците птици и по-ярките цветове.

Базиликата е трикорабна, като дължината й е 86 метра, а ширината – 39 метра. Сградата e била на два етажа, а тежестта й придържали мраморни колони. Доказателството, че храмът е епископски, идва от намерен надпис на гръцки език, който помага и за датирането й от IV век. Предполага се, че базиликата е унищожена от силно земетресение, случило се около VI век.

Епископската базилика на Филипопол е музей, в който се съхраняват близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристянската епоха. Проектът по реставрацията и изграждането на комплекса е финансиран и реализиран с подкрепата на фондация "Америка за България" в публично-частно партньорство с Община Пловдив, Министерството на културата и частни компании.


Първите останки от базиликата са разкрити при археологически разкопки още през 80-те години, когато екип начело с археолога Елена Кесякова успял да проучи около половината от базиликата. Останалата част обаче се намирала заровена под улицата и останала скрита за изследователите. След приключването на археологическите дейности над развалините било построено защитно покритие, което през 90-те години се срутило и състоянието на мозайката се влошило.

Проблемът е, че мозайките са били оставени да бъдат почти унищожени, тъй като са покрити с найлон и в комплект с дъжда, снега и жаркото слънце допълнително ги разрушава. Когато специалистите се заемат със сложната реставрация на обекта, те установяват, че горният слой на мозайката е в критично състояние. Затова те го вдигат, за да го почистят. 

Дейностите по разкриването и реставрацията на останалата част от базиликата започват през 2015 година. В тях се включват над 450 доброволци. Първоначално е предвидено проектът да приключи през 2019 г., за да съвпадне с обявяването на Пловдив за Eвропейска столица на културата, но заради укрепването на сградата музей и премахването на пътния възел откриването се забавя.

На мястото на някогашната базилика днес е издигната модерна сграда, която е превърната в атрактивен музей. За представянето на различните артефакти са използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра е обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин, има и специална част за деца, които ще се обучават, докато играят.

Посетителите на Епископската базилика всъщност стъпват върху история и ходят в райската градина. Благодарение на иновативната модерна технология са направени специални стъклени коридори, които позволяват на посетителите да се разхождат върху древните мозайки и да достигат бързо от единия до другия край на музея. Затова не се учудвайте, че на входа ще ви помолят да обуете калцуни, така че да не замърсявате стъклата с обувките си. Но също така внимавайте и да не се хлъзнете върху стъкления под и затова стъпвайте внимателно или се придържайте към удобните парапети.

Любителите на пауни и други красиви пернати може "да осиновят" птици, като по този начин направят дарение за работата по базиликата. Удоволствието да си подариш птица струва 5 000 лева, а условията как да стане това може да видите тук.

До втория етаж на музея посетителите достигат по модернистична вита стълба, от която се открива впечатляваща гледка към първия етаж и мозайките може да бъдат видяни отгоре в цялост.

При проучванията на базиликата са разкрити и два пласта стенописи, като сред тях се откроява този на Свети Петър, датиран от XIII-XIV век. Открит е и ктиторски надпис, заради който се предполага, че през Средновековието на мястото на базиликата се е издигала малка църква, вероятно към съществуващия некропол. Последните сведения за този храм са от XIV век. 

Базиликата е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството).

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение.

Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до централния площад и католическата катедрала „Свети Лудвиг“ - един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете.

Актуалните цени към момента са:

ЕДИНИЧЕН БИЛЕТ:

Възрастен – 12.00 лв.
Възрастни при група над 10 души – 10.00 лв.
Учащ – 5.00 лв.
Учащи при група над 10 души – 3.00 лв.
Фамилен билет (родители с деца от 7 г. до 16 г.) – 24.00 лв.

КОМБИНИРАНИ БИЛЕТИ:

За възрастни, Малка базилика и Епископската базилика – 15.00 лв.
За възрастни, Малка базилика и Епископската базилика (при група над 10 души) – 14.00 лв.
За учащи, Малка базилика и Епископската базилика – 6.00 лв.
Фамилен комбиниран билет, Малка базилика и Епископската базилика (родители с деца от 7 до 16 години) – 30.00 лв.

ЕКСКУРЗОВОДСКИ БЕСЕДИ:

Беседа „Епископската базилика на Филипопол“ – 15.00 лв.
Обиколна беседа на територията на Стария град или град Пловдив без посещение на обекти (за група до 20 човека, до 90 мин.) – 90.00 лв.

БЕЗПЛАТНИ ПОСЕЩЕНИЯ:

Деца до 7 години
Лица със специални потребности (степен на инвалидност над 50%)
Всеки първи четвъртък от месеца за учащи и пенсионери.
Работещи в музеи и културни институции и журналисти.


ТУК МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ СНИМКИ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯ НОВ МУЗЕЙ В ПЛОВДИВ.


 

СНИМКИ: МАРИНА ЧЕРТОВА

Снимките са обект на авторско право
и може да бъдат използвани
само със съгласието на автора.