Експерт: Законът за хората с увреждания ощетява мнозина

Болните да имат права и след изтичане на срока на експертното решение от ТЕЛК, съветва Пенка Иванова

Здраве
17:18 - 10 Януари 2023
1498
Експерт: Законът за хората с увреждания ощетява мнозина

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС). Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да бъде Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Председателят на Пациентска организация „Заедно с теб” Пенка Георгиева коментира, че трябва спешно да се задвижи законопроектът за изменение и
допълнение на Закона за хората с увреждания (48-254-01-75 от 29/11/2022) и идентично Законът за здравето, за извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа/права, и след изтичане на срока на експертното им решение от ТЕЛК, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

"Относно Наредбата за медицинска експертиза считаме, че промените се движат по нормативно определените срокове и e необходимо време да се нанесат нужните промени от обществените консултации. Настояваме спешно да бъдат изискани становищата по проектонаредбата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности", каза Пенка Георгиева.