Екзотична торта с ананас и манго (стъпка по стъпка)
за 14 парчета
Продукти
За блата:
250 г масло, 500 г ананас, 150 г смлени бадеми, 20 г пресен джинджифил, 1-2 лайма или 1 лимон, 120 г кафява захар, 1 щипка сол, 2 яйца, 250 г брашно, 180 г конфитюр от ананас или друг по избор.
За глазурата и гарнирането:
4 плода маракуя (може да се замени с друг мек плод, включително от компот - праскови, кайсии), 40-50 мл портокалов сок, 2 плода манго – около 450 г общо, 2 с.л. сок от лайм или лимон, 80 г желираща захар, 400 г ананас, 1 ч.ч. пудра захар.
Приготвяне
1
Форма за торта се намазва с 25 г масло. Смлените бадеми се запичат на сух тиган до златисто кафяво и се оставят да изстинат. Почиства се и се обелва ананасът.
2
Ананасът се разрязва на 4 по дължина. Изрязва се твърдата вътрешна част на всяко парче и се нарязват напречно на филийки. Джинджифилът се обелва и се настъргва фино. Настъргва се ситно кората на лайма и се изцежда 4 с.л. сок.
3
Останалото масло се разбива с кафявата захар, кората от лайм, джинджифила и щипката сол до пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно с интензивно разбъркване. Добавят се смесените брашно и смлени бадеми и се разбърква.
4
6 с.л. от тестото се отделят в шприц, пош с голям отвор. Останалата основна част тесто се разстила във формата за торта.
5
С тестото в шприца се оформят два пръстена един върху друг по стените на формата – да се получи бордюр.
6
Дъното на тестото – без борюра, се намазва с конфитюра от ананас равномерно с гърба на лъжица.
7
С половината филийки ананас се покрива намазаната с конфитюр основа. Пече се в загрята фурна на 190 градуса 35 мин. Оставя се да изстине във формата.
8
Плодчетата маракуя се разполовяват и се издълбава вътрешността с лъжичка. Претрива се през цедка, за да останат семчиците и да се отдели пюрето. Разрежда се с портокалов сок до 100 мл общо.
9
Мангото се обелва и се отделя плода от голямата костилката чрез отрязване.
10
200 г плодова маса манго се нарязва на едри кубчета, останалата на тънки филийки.
11
Кубчетата манго се добавят към пюрето маракуя и се пасира. Смесва се в тенджера със сока от лайм и с желиращата захар и се загрява като се разбърква. След кипването се вари 3 мин. и се маха от котлона.
12
Изстиналият блат се покрива с останалите филийки ананас и манго. Залива се с топлото плодово желе от маракуя и манго. Оставя се в хладилника 1 час да се желира. Внимателно се изважда тортата от формата. Поръсва се с пудра захар. Може да се поднесе за допълнително гарниране бита сметана.