ЕС забранява тегления над €10 000

Общество
19:22 - 21 Юли 2021
5429
ЕС забранява тегления над €10 000

Европейският съюз смята да въведе общи правила срещу прането на пари, които да са задължителни за всички страни-членки и да не подлежат на тълкувания от местното законодателство. Пакетът с новите мерки бе представен вчера.

Забраняват се тегления и внасяния на повече от 10 000 евро в брой. Извън закона се поставят и анонимните сметки с криптовалута.

Остават някои дребни изключения – например при покупка на автомобил може да се плати в брой и по-голяма сума от 10 000 евро. За това се е преборила Германия, която разчита на автомобилния пазар за бюджета си и която традиционно се отнася благосклонно към сумите, разменяни на автомобилния пазар, за да не спира търговията с коли. Изключенията важат обаче само за частни лица.

Горна граница на тегленията вече е въведена дефакто в две трети от членките на ЕС. В Германия и Австрия досега нямаше ограничения и затова новите правила предизвикват ожесточени дискусии. Във Франция в брой може да се плащат до 1000 евро, по-високи суми трябва да се превеждат през банка. Чужденците във Франция обаче могат да оперират със суми до 10 000 евро. В Гърция горната граница при плащания в брой е 500 евро. В Италия тя е 2999,99 евро.

У нас ограничението е най-общо до 10 000 лв.

В плана на ЕС е представена и нова служба за борба с прането на пари - AMLA (Anti-Money Laundering Authority), която ще бъде създадена до края на 2024 година. Досега банките бяха наблюдавани от националните власти – те ги следят дали обслужват клиенти с пари с неясен произход.

При съмнение за пране на пари се подава сигнал на Financial Intelligence Unit (FIU). Новата служба ще контролира вече директно големите финансови концерни, ще прави проверки на банките и ще има право да налага глоби от порядъка на 10 милиона евро при нарушения. Малките банки остават под опеката на националните власти до 2026 година, когато също ще преминат под контрола на европейската служа за борба с прането на пари.