Ето го ресторанта със салмонелата

Морското заведение, отровило 14 души, било затворено само за 4 дни

Здраве
11:52 - 20 Юни 2023
14597
Ето го ресторанта със салмонелата

Скъпарско заведение, където порция риба или салата струва около 20 лева, тръшнало 14 души в болница със салмонелоза, вече е разкрито. Както Lupa.bg ви обеща, за да избягвате ресторанта на брега на морето в курорта Св. Св. Константин и Елена на юг от Варна, се казва "Brisa del Mar (BBQ del mar)" и има претенциите да предлага испански и други средиземноморски специалитети на клиентите си, обслужвани от... заразен персонал. 

Вчера стана ясно, че общо 14 са болните от бактерията, които не само се борят с преките последствия от инфекцията в лечебни заведения, но и са принудени да минат на изключително строга диета за месеци напред. Името на кръчмата обаче упорито се криеше. Разбира се, социалните мрежи разкриха "тайната" и името й лъсна от оплакване на една от заболелите, подала сигнала до РЗИ. 

Там обаче има противоречива информация. В понеделник се твърдеше, че заведението се затваря, докато се направят всички проверки. Самият ресторант обаче обяви, че се отваря отново именно от вчера след краткосрочно хлопване на вратите на кухнята и салоните в края на миналата седмица за 4 дни. На страницата на Brisa del Mar пише изрично, че причината била техническа.

"Поради технически причини, Brisa - BBQ del Mar няма да работи от 15 юни (четвъртък) до 18 юни (неделя), включително. Извиняваме се за причиненото неудобство", пишат от там. 

Не закъсняха и отрицателните отзиви за обслужването в търсачките за иначе соченото за елитно заведение. 

А източници на Lupa.bg в морската столица разкриха, че здравните книжки на болните от салмонела работници, които били само преносители, са били заверени преди месец в един и същи медицински център. Проби от заведението тепърва ще установяват заразени храни и повърхности. 

Справка на медията ни разкри, че категоризацията на плажната кръчма е била дадена от варненския кмет през 2022 г., а ресторантът е собственост на фирма ПЕНЕВ, СИН И СИЕ ЕООД, със собственик Пеньо Иванов Пенев и управител Николай Стилянов Николов, регистрирана в морската столица.