Ето коя е новата шефка на НЗОК

Заместничката на Петко Салчев поема Касата, с промяна в Закона - за 6 месеца

Здраве
19:18 - 17 Януари 2023
9674
Ето коя е новата шефка на НЗОК

От „Продължаваме промяната“ заявихме желание да участваме в лидерската среща по инициатива на Корнелия Нинова. Ние нямаме „червени линии“ за разговори и решения, но като гости на тази среща ще трябва да се съобразим със зададения тон от хората, които ще започнат разговора. Това каза депутатът от ПП доц. Антон Тонев, цитиран от Нова телевизия. И разкри, че след отстраняването на досегашния шеф на НЗОК Петко Салчев от НС миналата седмица, поста му поема д-р Йорданка Пенкова - но не временно, а за половин година. 

Решението било на Надзорния съвет на Касата. 

„Ние ще подпомогнем нейната работа с едно изменение на Закона за здравното осигуряване, което ще даде възможност от сега полагащите се 30 дни да заема тази длъжност, нейните правомощия да бъдат разширени до 6 месеца.

Тази промяна вече е внесена в деловодството на  НС и предстои да бъде разгледана в комисията тази седмица. Законопроектът е внесен, за да стане реалност той трябва да бъде гласуван в пленарна зала“, обясни Тонев.

Депутатът посочи, че е необходимо да се промени начина на заплащане на личните лекари. „Трябва да се добави възможност те да имат повече стимули да задържат пациентите в своята практика, а не всеки пациент с направление да се насочва към етажите на специализираната помощ. Целта е по-малко пациенти да отиват в болниците“, уточни депутатът.