Филмът за изпитанията в пандемията "Една провинциална болница" със специални прожекции на 7 април

Кинодокументалистите отдават почит на медиците в Деня на здравето

Култура
09:05 - 04 Април 2023
3459
Филмът за изпитанията в пандемията "Една провинциална болница" със специални прожекции на 7 април

Единственият за момента документален филм, посветен на ковид пандемията в България - "Една провинциална болница", ще има специални прожекции в кината у нас на 7 април - Световния ден на здравето и професионален празник на медиците. От същия ден филмът може да бъде гледан в родните киносалони в следващите няколко седмици.

Световната премиера на "Една провинциална болница" на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева се състоя миналото лято по време на кинофестивала в Карлови Вари. Там филмът бе отличен с награда на Екуменическото жури, а българската премиера се състоя на 24 март в рамките на София филм фест.

Екипът на "Една провинциална болница" по време на кино фестивала в Карлови Вари. Третият отляво надясно е режисьорът Илиян Метев, до него са д-р Евгени Попов, Даниел Кадифкин, режисьорът и оператор Иван Чертов, режисьорът и звукорежисьор Златина Тенева. Крайната вдясно е продуцентът Мартичка Божилова

По време на специалните прожекции на 7 април медицински екипи ще са на среща за разговор с всеки, който пожелае открито да поговори за начина, по който е преживял пандемията и всичко, което тя донесе със себе си.

Част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще се върне там, където започва историята – в Кюстендил, в "Една провинциална болница". И по-точно в Отделението по пулмология, преобразувано по онова време в основно ковид отделение, за което ще бъде закупен нов електрокардиограф.

Главните герои в документалния филм - д-р Евгени Попов и Даниел Кадифкин в Карлови Вари

"Една провинциална болница“ е посветен на всички, които преминаха през битката срещу короновируса - обикновени хора, лекари, медицински сестри, санитари. За съжаление някои от тях не успяха да се преборят. Болницата в Кюстендил е олицетворение реално на всичко, което се случи и в обществото, и в болниците. Този микросвят на провинциалната болница всъщност отразява цялата българска действителност по време на пандемията.

Д-р Попов спасява стотици човешки живота по време на пандемията

Макар че се чуват шеги из коридорите на лечебното заведение, смъртта е наблизо. Много пациенти живеят в постоянен страх от това, че ще се влошат бързо и ще ги изпратят на „горния етаж“ в интензивното отделение.

Постоянният поток от случаи с усложнения се наблюдава и контролира от доктор Евгени Попов. Висок, добронамерен и сърдечен, той посреща някои от пациентите с остроумна сентенция, други - с цитат от Кант и сред тихия болничен ужас обгръща всички с човешка топлота.

Даниел Кадифкин влиза в кюстендилската болница в много тежко състояние и прекарва там 47 дни. Оцелява по чудо и е благодарен на Господ и на медиците за спасението си

С цялата си благост и професионален опит д-р Попов и колегите му самоотвержено се борят за всеки човешки живот, правят всичко по силите си да спасят повече и повече тежко болни, да ги насърчат да се борят, да им вдъхнат кураж и надежда, да не позволят на пациентите сами да подпишат смъртната си присъда, тъй като някои от тях заради влошеното си здраве за кратко губят разсъдъка си и искат да напуснат болницата, за да ... си умрат вкъщи.

По чудо един от тях - млад мъж оцелява и макар сега да е пенсионер по болест, той благодари на Господ и на лекарите, които буквално го върнаха от оня свят. Даниел Кадифкин е един от хората, които оцеляха по чудо и е и един от героите в документалния филм. Той прекарва в болницата 47 дни, 30, от които в реанимацията, където е интубиран.

Санитарката Мая Филипова също самоотвержено се грижи за пациентите

Освен д-р Евгени Попов и Даниел Кадифкин във филма участват и  Евелина Арсова, Мая Филипова, Даниел Кадифкин, Емил Стоянов – Чемата, Емил Миланов, Пасионария Тевекелийска, Светлана Николова, Соня Стоименова, Роза Веселинова, Марияна Страшникова, Росица Велинова, Росица Кралева, Светлана Джонева, д-р Галина Таваличка, Соня Петрунова, Соня Тренева, Наталия Рударска, Наташа Йорданова, д-р Андон Арабаджиев, Елеонора Иванова, д-р Мария Христова – Коломанова, д-р Таня Нейкова, Антоанета Христова, Василка Якимова, Даниела Спасова, Димитринка Илиева, д-р Димитър Димитров, Евгения Изворска.

Тримата режисьори - Иван Чертов, Златина Тенева и Илиян Метев по време на премиерата на филма в България в рамките на София филм фест

Екипът на българо-германската копродукция прекарва повече от 70 дни в коронавирусното отделение, за да заснеме този филм. Операторът и сърежисьор Иван Чертов и другият режисьор Златина Тенева, която отговаря и за звука, обличат защитното облекло и близо три месеца освен че снимат, помагат на лекарите и на пациентите в битката с тежкото заболяване. Затова и болните и медиците вече приемат кинотворците като част от хората с принос в битката срещу коронавируса.

Златина Тенева и Иван Чертов снимат 80 дни в ковид отделението на болницата в Кюстендил

„Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е опит да насочим вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да документираме реакциите на хората при сблъсъка им с непознатата заплаха“, споделят авторите на "Една провинциална болница".

Екипът на филма на фестивала в Карлови Вари

Докато Златина и Иван снимат на място, режисьорът Илиян Метев попада в локдаун в Англия, където живее. Тримата обаче непрекъснато поддържат връзка. И са единни в творческия си подход - че трябва да бъде разкрита една особена гледна точка към проблема - и на работещите в болницата, и на пациентите, но по деликатен начин, така че да бъде накърнени ничии чувства.

Зрителят няма как да остане безучастен към това, което ще види. То е и тъжно, и весело и публиката не може да не изпита съчувствие и дори обич към лекарите. Всеки зрител вероятно ще прояви и особена симпатия и към пациентите герои в документалния кино разказ. 

Така например Пасионария – една от пациентките е изключително цветен персонаж и по думите на режисьора Илиян Метев тя вкарва много топлота във филма. Чрез нейните реакции публиката наистина успява да изпита какво е човек да е пациент в една провинциална болница. Пасионария с такава искреност и обич общува с д-р Попов, дори и в най-трудните за нея моменти. 

Премиерата на "Една провинциална болница" беше на София филм фест на 24 март

Екипът нееднократно застава и пред моралната дилема - кое е редно и кое не да се снима и дали да насочи камерата към една последна среща между мъж и жена, които се сбогуват. Защото уви жената е неизлечимо болна, а съпругът й идва всеки ден да я види и накрая го пускат да се срещне с нея за последен път...

По думите на режисьорите в крайна сметка, за да може филмът да бъде въздействащ и да предизвика емоции у зрителите човек трябва да види реално какво се случва и затова трябва да бъде показана и тази особена интимност, която се създава в болницата между лекари и пациенти, между пациентите и между болните и техните близки. Истината е, че днес след края на най-тежките вълни от пандемията никой не иска този кошмар да се връща. Короновирусът и борбата с него обаче е повод за равносметка, която се опитва да направи и "Една провинциална болница".

Ето къде може да бъде гледан филмът "Една провинциална болница" на 7 април в кината из България:

София:

кино "Влайкова", 18:00 ч.

Дом на киното, 16:00 ч.

Пловдив: Lucky Дом на киното, 18:30 ч.

Варна: Фестивален и конгресен център, 18:00 ч.

Бургас: Културен дом НХК, 16:00 ч.

Шумен: кино Арабелла, 18:30 ч.

Силистра: Латона Синема, 18:30 ч.

Казанлък: Латона Синема, 18:30 ч.

Свищов: Латона Синема, 18:30 ч.

Разград: кино Арабелла, 18:30 ч.

Горна Оряховица: Латона Синема, 18:30 ч.

Попово: Латона Синема, 18:30 ч.

Ловеч: Кино Космос, 18:00 ч.

Монтана: Кино 77, 19:00 ч.

Благоевград: Кино Cinemax, 17:00 ч.