Френска картофена супа с ябълка

за 4 порции, 40 мин 

Кухня
11:19 - 19 Юни 2020
2786
Френска картофена супа с ябълка

Продукти

500 г картофи

250 г ябълки

125 г лук

2 с.л. масло

2 с.л. „Перно” или друга анасонова напитка - узо, мастика

2 ч.л. счукан зелен пипер или друг черен пипер

1,250 л зеленчуков бульон

125 г пушен бекон

50 г козе сирене или бяло саламурено сирене

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

магданоз

сол

 

Приготвяне

Обелените картофи и ябълки се нарязват на големи парчета.

Обеленият лук се наситнява. Запържва се в разтопеното масло около 1 мин.

Добавят се картофите и ябълките и се задушава с разбъркване 4-5 мин.

Посолява се и се деглазира с „Перно” - да кипне силно. Поръсва се със зеления пипер и къкри докато течността се изпари.

Сипва се зеленчуковият бульон, кипва и къкри на умерен огън около 20 мин.

Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се на сух тиган до хрупкаво. Отцежда се върху кухненска хартия.

Супата се пасира и се прибавя течната сметана.

Поръсва се с магданоз и се гарнира с бекона и натрошеното сирене.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.