Френска картофена супа с ябълка
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г картофи
250 г ябълки
125 г лук
2 с.л. масло
2 с.л. „Перно” или друга анасонова напитка - узо, мастика
2 ч.л. счукан зелен пипер или друг черен пипер
1,250 л зеленчуков бульон
125 г пушен бекон
50 г козе сирене или бяло саламурено сирене
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
магданоз
сол
Приготвяне
Обелените картофи и ябълки се нарязват на големи парчета.
Обеленият лук се наситнява. Запържва се в разтопеното масло около 1 мин.
Добавят се картофите и ябълките и се задушава с разбъркване 4-5 мин.
Посолява се и се деглазира с „Перно” - да кипне силно. Поръсва се със зеления пипер и къкри докато течността се изпари.
Сипва се зеленчуковият бульон, кипва и къкри на умерен огън около 20 мин.
Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се на сух тиган до хрупкаво. Отцежда се върху кухненска хартия.
Супата се пасира и се прибавя течната сметана.
Поръсва се с магданоз и се гарнира с бекона и натрошеното сирене.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.