Габрово утихна след бурната нощ, бунтовете са потушени (обновена в 23,43 ч.)

Актуални новини
21:53 - 11 Април 2019
3317
Габрово утихна след бурната нощ, бунтовете са потушени (обновена в 23,43 ч.)

Безредиците в Габрово ескалираха след 21 часа в четвъртък вечер, 11 април. Жандармерията влезе в остър сблъсък с протестиращите, които решиха да щурмуват къщите на роми в района на бившата консервена фабрика. Има и неколцина ранени хора, лее се кръв, двама журналисти от местното радио обявиха, че са пострадали, предават кореспонденти. Към площада се стичаха и още хора. Чак след 23 часа ситуацията се успокои.
В петък протестиращите се заканиха, че отново се събират на демонстрация.

Протестиращите тази вечер настръхнаха, след като стана ясно, че ромите, пребили жестоко продавача в магазина, ще бъдат преместени във Велико Търново от съображения за сигурност. Някои по-радикални митингуващи предложиха да не бъде допуснато тримата цигани да напуснат пределите на ареста.

"Трябва да са тук, а не във Велико Търново! Там ще ги освободят, без да разберем! Не им вярваме, искат да ги измъкнат", крещеше екзалтирано мъж на около 40-годишна възраст. Хората щурмуваха бившата Консервена фабрика, което наложи употребата на сила от страна на жандармерията. По полицаите полетяха камъни, чуваха се викове" Защо пазите мангалите?". Така се стигна и до бити протестиращи. По информация на Lupa.bg двама души вече са задържани като подстрекатели на безредиците. Оказва се, че в епицентъра на бунтовете са били няколко момчета на по 15-16 години, които увлекли и по-възрастни хора.

"Има двама или трима ранени, но не сериозно. Полицията си свърши работата перфектно. Уверяваме, че няма да допуснем провокации и нагнетяване на напрежението", заяви късно вечерта пред Lupa.bg високопоставен полицейски източник.

След като в града тръгна слух, че към Габрово идват стотици роми, за да си отмъщават, хората настръхнаха. Всички подстъпи – входове и изходи на града, бяха блокирани от полиция. Пътуващите към Габрово са проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на града, биват отклонявани по обходни маршрути. По наши данни, в четвъртък там са изсипани над 350 полицаи, идват и подкрепления за утре. Проверките на автомобилите ще продължат, докато ситуацията се нормализира.

По-рано в Габрово на място пристигна вицепремиера Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово. Появата му обаче бе посрещната на нож от голяма част от хората той и дори бе освиркан. 

В момента в Габрово е далеч по-спокойно, отколкото между 21 и 23 часа, когато безредиците бяха в пика си.