Гаспачо от зелени домати
за 4 порции, 25 мин
Продукти
750 г зелени домати
150 г хляб по избор
75 мл зехтин или олио
4 скилидки чесън
½ краставица
1 зелена чушка
250 мл студен зеленчуков бульон или вода
сол и черен пипер
1 с.л. оцет
4 с.л. микс от нарязани на малки кубчета червен домат, краставица, червена чушка
стръкчета кориандър или магданоз
Приготвяне
Хлябът се смила на едри трохи и се разбърква внимателно със зехтина или олиото и счукания чесън.
Зелените домати се обелват и се нарязва на парчета - може да се отстрани най-течната част от вътрешността.
Нарязват се на парчета обелената краставица и почистената от семето зелена чушка.
Зелените домати, краставицата и чушката се пасират, като се сипва бульон или вода до желаната гъстота.
Добавя се хлебната смес и се разбърква до гладкост – може и да продължи да се пасира.
Подправя се със сол, черен пипер и оцет. Слага се в хладилника да се охлади.
Гарнира се кубчетата зеленчуци и кориандър или магданоз.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Лятна свежа лазаня с много зарзават в 5 варианта" и "Как се прави чисто черен сладолед".