Георги Киряков пред Lupa.bg: Чакат ни нови избори догодина, а те са в полза на Радев

ИТН няма да влязат в парламента, те затръшнаха всички врати и изчегъртаха себе си, убеден е политологът

Актуално интервю
17:30 - 07 Септември 2022
7247
Георги Киряков пред Lupa.bg: Чакат ни нови избори догодина, а те са в полза на Радев

В разгара на кампанията и последните седмици преди изборите на 2 октомври, потърсихме политолога Георги Киряков, за да даде позициите си за изявите на партиите, политическите скандали и гафовете на кандидатите за власт. Експертът сподели и своите прогнози за изборните резултати и евентуалните коалиции в следващия парламент. 

- Г-н Киряков, предизборната кампания вече ври и кипи. Виждате ли я по-агресивна в сравнение с миналия комплект от избори?

- Агресивна може да се нарече, ако я наблюдавате като специалист, експерт, заинтересован човек или група. Иначе отвъд това, хората се интересуват от други неща. Виждаме, че политиците се опитват да хванат дневния ред на обществото, сега във връзка с наводненията и въпреки че казват, че случайно са ги хванали, не бива да се съмняваме, че това е чиста пиар стратегия и нищо повече. Няма случайни снимки, на които бившият премиер Кирил Петков да е с фланелка на кампанията. Няма такава случайна снимка. Това си е преднамерено търсене на ефект.

Това е от една страна е добре, защото се търси пулса на обществото – загубен в началото на кампанията и преди нея. Видя се в последните социологически проучвания какво вълнува хората и на какво наблягат  политиците. За разлика от други партии, които до края на кампанията няма да бъдат адекватни на това, което се случва и резултатът им ще бъде такъв, какъвто си го направят в тази кампания.

- Цялата тая история с ринещия кал Кирил Петков с чистата фланелка и бели ръкавици, който бе посрещнат доста недружелюбно от хората в с. Богдан - това гаф на пиарите ли е за пореден път?

- Тук не става дума за гафове. Те нямат друг избор. От една страна – ако не отидат в бедстващите села, ще им кажат – ето вие не се интересувате от народа и от това, което се случва с народа.

Стоят си в офисите, ходят по градовете и се снимат с хора, във връзка с кампанията, но пък това, което се случва в наводненото село, не ги интересува. Затова политиците са в много неприятна ситуация в момента. Ако пък отидат, обвиненията са– популисти са, само се се възползват от нещастието на хората, за да трупат политически дивиденти, за да събират гласове, а не ги е грижа изобщо...

- Каква друга би могла да е реакцията? Хората са омерзени, отчаяни и уплашени и едва ли имат ресурс за народна любов.

- Хората гледат да оцеляват. Дали си омерзен или отчаян, всеки си преценява. Но хората искат да оцелеят и в тази ситуация правят най-простичкото нещо – спират да се интересуват от всичко, което се случва около тях и се съсредоточават върху собствения си живот.

Затова политиците имат една основна задача в момента – да отидат да видят какво ги интересува точно в тази връзка хората, във връзка със собствения им живот. В наводнените села хората искат да бъдат изринати дворовете им от калта, която наводнението е внесло и метафорично в живота им. А политиците ги занимаваха с някакви пърформанси по центровете на някакви градове, имитираха срещи с случайни минувачи и гласоподаватели или срещи с гласоподаватели и членове, което е абсурдно

Това винаги е било абсурдно в предизборна ситуация. Отиваш да се срещаш официално с хората, които са гласували за теб, твоите активисти. И тук, очаквано, попаднаха в капана на обвиненията в популизъм.

- Дайте някаква прогноза – дали наистина ГЕРБ ще са първи на вота, а „Промяната” трудно ще ги догони заради голяма разлика. Вижда се, че партията на Бойко Борисов настъпва сериозно.

- Очакванията ми са да се случи нещо подобно на това, което стана на предишните три съвсем пресни избора. За единия социолозите познаха – при първите избори познаха, че ГЕРБ ще са първи, но не познаха разликата между първия и втория. В другите два изобщо не познаха, че ГЕРБ ще са първи, напротив, а разликата между първия и втория беше голяма.

На вторите избори, когато ИТН беше победител, разликата с ГЕРБ беше голяма. При третите – пак според социологията, ГЕРБ бяха първа политическа сила с голяма разлика от втория, а се оказа, че ПП са с доста по-добър резултат от ГЕРБ след изборите. Това е очакването ми и за тези избори – възможно потретване, почетвъртване на вече видян, гледан резултат.

В момента казват, че разликата между ГЕРБ и втория ще е сериозна, може да се окаже не толкова сериозна, а може да е много по-малка. Склонен съм да мисля, че възможността ГЕРБ да спечели тези избори е 90 процента.

- Първото им място обаче пак ли няма да им донесе никакви дивиденти? Или виждате опция за комбинация ГЕРБ-ДПС-„Възраждане” например?

- Изключително малко вероятен сценарий. Най-вече заради факта, че ГЕРБ, ДСПС и „Възраждане” може да нямат 121 депутати и да е нужна четвърта сила, както стана с ПП-БСП-ДБ и ИТН.

Т.е.оценявам възможността да се състави правителство с 3 партии на много малък процент - около 30 процента.

- Тоест предишната коалиция може да се повтори?

- И това също е малко вероятно. Представете си, че ИТН не попадне в парламента, например. На тях също ще им трябва някоя голяма партия, защото те с „Възраждане” няма да направят коалиция. Между другото се съмнявам, че и ГЕРБ ще си позволи подобен вариант. Дори за златен пръст.

- Да, защото това значи да се зачеркнат за едни избори, като си лепнат щампа, която ги изхвърля зад борда на прогресивните десни партии.

- Ще има много разочаровани, ако се случи такова нещо.

99 процента съм сигурен, че ситуацията ще се развие като при предишни избори и няма да може да се състави правителство. Парламентът ще има кратък живот и ще се върви към нови избори, което подчертавам дебело, е в полза на Радев. Защото Радев ще продължи да управлява държавата без контрола на парламента, без контрола на партиите в парламента.

Няма да има опозиция, няма управляващи - т.е. управлението ще е без никаква конкуренция на терена.

- Извън проруските линии, които се прокарват по линия на „Газпром”, какъв интерес има Румен Радев да се провали с гръм и трясък в това сложно време и от герой на българите да се превърне в най-мразения политик?

Той вече започна да се превръща в такъв, защото успя в рамките на няколко месеца, да подхлъзне една част от хората, които го подкрепиха на площада при протестите. Направо си ги изпързаля, казано с жаргонната дума. Какъв залог има президентът? Него не го интересува, той си спечели втория петгодишен мандат. Оттук нататък по Конституция той няма право да се кандидатира за трети мандат.

Ако пък предприеме по-радикални действия, което е много малко вероятно – да въведе извънредни ситуация, в която да управлява с извънредни пълномощия и да се тръгне към някакъв тип президентска република. Което, пак повтарям, е много малко вероятен сценарий. Той няма да има нужда от какъвто и да е имидж и авторитет и ще разчита изцяло на силови структури, т.е. на диктатурата и цензура. Няма да го интересува мнението на народа.

- А ИТН? Наистина ли ще се сгромолясат дотолкова, че да не влязат в парламента? След като са били първа политическа сила...

- Има огромна вероятност да не влязат в парламента – социологията също го показва. Дават ги на кантар, обаче според мен, разочарованието от действията на Слави Трифонов е много голямо. Голяма част от хората гласуваха за него, за да промени нещата, за да се задейства изчегъртването на ГЕРБ от властта. Но с поведението си, Слави Трифонов, защото ИТН са изцяло функция на това, което се лее от екрана от него, гласуваха за този същия човек, за да изчегърта ГЕРБ. А той изчегъртва себе си и собствените си идеи.

- Но ГЕРБ не просто не са изчегъртани. Кампанията им носи огромно самочувствие, хиперактивни са, убедителни дори за определена част от народа и са се устремили пак към първото място. А Борисов не мисли да се оттегли.

- В случая не е от значение дали ще се оттегли или не. Той си има някаква подкрепа, която продължава да е достатъчно голяма, че да го прави първа политическа сила. Проблемът е, че влиянието им не намалява с времето, а партиите на статуквото, в което влизат и ГЕРБ и ДПС, в момента доминират политическите нагласи на българите.               

- Ако се завърти старият порочен кръг и управление не може да се сглоби дори на следващи избори след октомври, допускате ли компромисен вариант, при който към старата коалиция без ИТН да се включи и ГЕРБ?

- Няма такъв вариант. Тук съм 100 процента сигурен, че такъв вариант няма да настъпи. Борисов им предлагаше няколко пъти в предишни парламенти,  разбира се, лицемерно, без желание да изпълнява какъвто и да е ангажимент в тая посока, депутати от собствената си парламентарна група като пешки да подкрепят останалите на власт. Дори знаейки, че няма да го направи и знаейки, че прави заложник цялата коалиция на себе си, което разбира се, че при бъдещ опит за правителство с ГЕРБ, то ще бъде обречено на бърз провал.

Няма как да стане. Тук зависи колко партии ще влязат в следващия парламент – 6,7 или 8, както дават някои социолози. От това ще зависи съставянето на мнозинство или невъзможността за съставяне на мнозинство. Дори да са 8 и да има възможности да се състави 4 плюс една или 3 плюс 2 партии с някакви подкрепи е без значение, пак няма да е стабилно това управление.  Видяхме какво се случи съвсем наскоро, имаме пресен спомен от обединението на 4 партии, две от които деструктивни.

- Но БСП пак биха участвали със същите партньори в нова коалиция и вероятно така ще стане.

- Да, те успяха да си оставят отворени вратички и възможност да се върнат назад, докато ИТН затръшнаха всички възможни врати и подпалиха всички възможни мостове към който и да е потенциален партньор.