Горанов: 700-те млн. от ББР са само за помощ в кризата

През 12 банки ще се отпускат парите

Икономика
16:07 - 16 Април 2020
3228
Горанов: 700-те млн. от ББР са само за помощ в кризата

700-те млн. лева, гласувани от правителството като увеличение на капитала на Българската банка за резвитие, да се използват единствено за приети от кабинета мерки за подпомагане на малките и средните предприятия и определени групи от хора за справяне с икономическите последици от COVID-19.

Това е решил на заседание в четвъртък надзорът на ББР по настояване на министъра на финансите Владислав Горанов и след негов разговор с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Решението цели да се заяви категорично и недвусмислено пред българското общество, че средствата, предоставени с постановление на Министерския съвет за увеличаване на капитала на ББР с до 700 млн. лв., ще бъдат използвани единствено за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в т.ч. за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, уточняват от финансовото министерство.

12 банки са заявили желание за участие в гаранционната програма на Българската банка за развитие за предоставяне на безлихвени кредити на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, съобщиха от държавната банка. Хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица могат да вземат до три пъти по 1500 лв. заем без лихва, такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Банките, през които ще се отпускат парите, са Алианц банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенкбанк, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк, ЦКБ и Пощенска банка.