Горещ шоколад с канела и бадемов ликьор
за 4 чаши, 20 мин
Кухня
11:51 - 09 Януари 2020
2556
Продукти
700 мл прясно мляко
2 пръчки канела или 1-2 ч.л. канела на прах
40 г какао на прах
80 г тъмен шоколад
2 с.л. бадемов ликьор
100 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
600 мл прясно мляко се кипва с пръчките канела. Ако канелата е на прах, се прецежда.
Какаото се разбърква до пълно разтваряне в останалото прясно мляко и се добавя към горещото канелено мляко с разбъркване.
Сметаната се разбива на гладък крем. Махат се пръчките канела.
Нарязва се или натрошава тъмният шоколад и се слага в млечната смес. Разбърква се на слаб огън докато се разтопи. Маха се от котлона и се ароматизира с бадемовия ликьор.
Горещият шоколад се разпределя в чаши и се гарнира с разбитата сметана.
Може да се поръси със ситно нарязан шоколад с ядки.