Гулаш "Строганов"
за 6 порции
Продукти
1 кг говеждо/ телешко месо за гулаш – от плешка
300 г лук
4 с.л. лъжици зехтин или олио
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
350 мл червено вино
2 дафинови листа
1 ч.л. кимион на зърна
2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
250 г гъби
80 г кисели краставички
6 стръка магданоз
100 г дребен лук
1 с.л. масло
2 с.л.царевично нишесте
сол и черен пипер
Приготвяне
Месото се нарязва на парчета-хапки, около 2 см. Едрият обелен лук се наситнява.
Месото се запържват в 2 с.л. зехтин или олио на два пъти на силен огън до златисто кафяво. Поръсва се със сол и черен пипер и се изважда.
Към същата мазнина се добавя още 1 с.л. зехтин или олио и се запържва наситненият лук около 3 мин. Прибавят се доматеното пюре и половината захар и се разбърква на котлона.
Сипва се виното, кипва силно и ври докато намалее наполовина. Добавя се 750 мл вода и кипва отново.
Връща се месото, добавят се дафиновите листа, подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да къкри под капак, докато месото омекне напълно.
Кимионът се запичат на сух тиган и се счукват. Смесва се с лимоновата кора и останалата захар и се оставя настрани.
Нарязаните на филийки гъби се запържват в останалия зехтин или олио около 5 мин.
Добавят се краставичките на тънки кръгчета, обелените цели главички дребен лук и маслото и се разбърква всичко около 1 мин. на котлона. Подправя се със сол и черен пипер.
Нишестето се разтваря в малко студена вода и се добавя в края на готвенето да се посгъсти сосът.
Ястието се подправя със сместа от кимиона и лимоновата кора и внимателно се разбърква.
Маха се от котлона и се обединява с гъбената смес. Поръсва се с наситнения магданоз.
Този гулаш може да се приготви ден по рано, като само сместа с гъбите, арпаджика и краставичките се сготви преди самото поднасяне.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.