Гулаш "Строганов"

за 6 порции

Кухня
08:27 - 24 Февруари 2020
3981
Гулаш "Строганов"

Продукти

1 кг говеждо/ телешко месо за гулаш – от плешка

300 г лук

4 с.л. лъжици зехтин или олио

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. захар

350 мл червено вино

2 дафинови листа

1 ч.л. кимион на зърна

2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора

250 г гъби

80 г кисели краставички

6 стръка магданоз

100 г дребен лук

1 с.л. масло

2 с.л.царевично нишесте

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Месото се нарязва на парчета-хапки, около 2 см. Едрият обелен лук се наситнява.

Месото се запържват в 2 с.л. зехтин или олио на два пъти на силен огън до златисто кафяво. Поръсва се със сол и черен пипер и се изважда.

Към същата мазнина се добавя още 1 с.л. зехтин или олио и се запържва наситненият лук около 3 мин. Прибавят се доматеното пюре и половината захар и се разбърква на котлона.

Сипва се виното, кипва силно и ври докато намалее наполовина. Добавя се 750 мл вода и кипва отново.

Връща се месото, добавят се дафиновите листа, подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да къкри под капак, докато месото омекне напълно.

Кимионът се запичат на сух тиган и се счукват. Смесва се с лимоновата кора и останалата захар и се оставя настрани.

Нарязаните на филийки гъби се запържват в останалия зехтин или олио около 5 мин.

Добавят се краставичките на тънки кръгчета, обелените цели главички дребен лук и маслото и се разбърква всичко около 1 мин. на котлона. Подправя се със сол и черен пипер.

Нишестето се разтваря в малко студена вода и се добавя в края на готвенето да се посгъсти сосът.

Ястието се подправя със сместа от кимиона и лимоновата кора и внимателно се разбърква.

Маха се от котлона и се обединява с гъбената смес. Поръсва се с наситнения магданоз.

Този гулаш може да се приготви ден по рано, като само сместа с гъбите, арпаджика и краставичките се сготви преди самото поднасяне.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.