Гулаш с телешко и свинско, мащерка и майорана
за 4 порции, 110 мин
Продукти
600 г смесено месо – телешко и свинско от плешка или бут
2 големи глави лук
1-2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. брашно
2 с.л.доматено пюре
2 с.л. червен пипер
250 мл червено вино
750 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. суха майорана
2 скилидки чесън
малко настъргана лимонова кора
20 г масло
Приготвяне
Месото се нарязва на хапки и се запържва в загретия зехтин или олио до златисто.
Прибавя се лукът, нарязан на едро, и се пържи на средна температура около 15 мин.
Добавя се доматеното пюре и се разбърква.
Поръсва се брашното и се разбърква, докато започне да се отделя от дъното.
Ръси се червеният пипер и се разбърква на котлона.
Деглазира се с червеното вино и с бульона - да кипне силно. Подправя се със сол и черен пипер.
Счуква се обеленият чесън и се разбърква с маслото. Добавят се лимоновата кора, кимионът, мащерката и майораната.
Прибавя се към месото. Къкри на тих огън около 90 мин.
Гарнира се със сварени картофи, паста, ориз, кнедли.
Микс гулаш може да се приготви по същия начин с птиче месо – пилешко, пуешко, патешко, гъше.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".