Гулаш с телешко и свинско, мащерка и майорана

за 4 порции, 110 мин

Кухня
08:16 - 06 Януари 2020
3908
Гулаш с телешко и свинско, мащерка и майорана

Продукти

600 г смесено месо – телешко и свинско от плешка или бут

2 големи глави лук

1-2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. брашно

2 с.л.доматено пюре

2 с.л. червен пипер

250 мл червено вино

750 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. суха мащерка

1 ч.л. суха майорана

2 скилидки чесън

малко настъргана лимонова кора

20 г масло

 

Приготвяне

Месото се нарязва на хапки и се запържва в загретия зехтин или олио до златисто.

Прибавя се лукът, нарязан на едро, и се пържи на средна температура около 15 мин.

Добавя се доматеното пюре и се разбърква.

Поръсва се брашното и се разбърква, докато започне да се отделя от дъното.

Ръси се червеният пипер и се разбърква на котлона.

Деглазира се с червеното вино и с бульона - да кипне силно. Подправя се със сол и черен пипер.

Счуква се обеленият чесън и се разбърква с маслото. Добавят се лимоновата кора, кимионът, мащерката и майораната.

Прибавя се към месото. Къкри на тих огън около 90 мин.

Гарнира се със сварени картофи, паста, ориз, кнедли.

Микс гулаш може да се приготви по същия начин с птиче месо – пилешко, пуешко, патешко, гъше.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".