Хърватия подкрепя България и Румъния за Шенген

Австрия се противопостави на приемането на Румъния и България, която не получи подкрепа и от Нидерландия

Балкани
14:49 - 09 Декември 2022
1537
Хърватия подкрепя България и Румъния за Шенген

Хърватия подкрепя приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, посочи хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович в днешно интервю за хърватското издание "Ютарни листи". 

Всички страни членки на ЕС подкрепиха в Съвета по правосъдие и вътрешни работи влизането на Хърватия в Шенгенското пространство, но Австрия се противопостави на приемането на Румъния и България, която не получи подкрепа и от Нидерландия.

„Вярвам, че в следващия период България и Румъния ще отстранят съмненията, които все още съществуват около тяхното членство. Хърватия е привърженик на това те да станат членове на Шенген,“ посочи Божинович.

Хърватският вътрешен министър коментира пред изданието австрийската позиция по разширяването на Шенген.

Той каза, че австрийският вътрешен министър Герхард Карнер не е бил против това Хърватия да стане член на Шенгенското пространство, но принципно е бил против разширяването на Шенген в този момент.

„Както знаете, австрийският канцлер Карл Нехамер беше в Загреб и разговаря с нашия премиер Андрей Пленкович,“ припомни Божинович, като отбеляза, че също така познава добре Нехамер, който преди да стана канцлер бе министър на вътрешните работи.

Честно казано, не можех да си представя сценарий, при който Австрия да блокира Хърватия. Близо два милиона австрийци идват в Хърватия всяка година и се опасявам, че те не биха го приели добре, каза Божинович.

Що се отнася до нидерландското вето хърватският министър коментира, че Нидерландия е страна, която е доста взискателна, когато става въпрос за изпълнение на условията за европейската интеграция.

Той отбеляза значението на воденето на аргументиран диалог с нидерландските представители за това да бъде подкрепена Хърватия и припомни, че премиерът Пленкович е разговарял с холандския премиер Марк Рюте предвид специфичните вътрешни процедури на Нидерландия.

„Когато знаете, че някои държави имат по-сложна процедура, тогава се подготвяте за тях специално. Нидерландският ми колега ми каза днес: „Всичко, което искахме от вас и на всички въпроси, които имахме, сте дали отговор“, каза Божинович, като допълни, че става дума за подход, който често трябва да се адаптира към обстоятелствата и процедурите на държавите, с които се разговаря.

На въпрос ключова ли е била за приема на Хърватия в Шенген дипломатическата активност, Божинович отговори, че политическите, дипломатическите и техническите критерии не трябва да се разделят.