Хляб от тиквички с пикантен дип
за 12 парчета, 80 мин
Продукти
За хляба:
2 млади тиквички, 150 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал, 400 г брашно, 2 ч.л. сол, 1 бакпулвер, 1 ч.л. захар, 200 г масло, 100 мл зехтин или олио, 100 г кисело мляко, 80 мл прясно мляко, 1 жълтък, 2 с.л. течна сметана или прясно мляко, прясна билка по избор за гарниране.
За дипа:
250 г камембер или друго меко сирене (може бри, синьо сирене или изкиснато бяло саламурено сирене, както и извара), 50 г крем сирене, 2 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер 3 с.л. наситнен див лук или зелени пера на пресен лук.
Приготвяне
Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина 1/2 см. Пармезанът се настъргва.
Смесва се брашното с половината пармезан, солта, бакпулвера и захарта. Добавя се маслото на малки люспи и се разбърква.
Смесват се зехтинът или олиото с киселото мляко и прясното мляко. Замесва се гладко тесто.
Прибавят се тиквичките в тестото с внимателно размесване. Оформя се с мокри ръце на пръстен в тава с хартия за печене.
Намазва се отгоре с жълтъка, разбит с течната сметана. Поръсва се с останалия пармезан. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин.
Камамберът се нарязва на малки парченца. Намачква се с вилица и се разбърква с крем сиренето.
Подправя се с лимоновия сок, сол и черен пипер. Разбърква се със зеления лук.
Хлябът се гарнира с прясна билка и с пикантния дип.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.