Хляб от тиквички с пикантен дип

за 12 парчета, 80 мин

Кухня
09:11 - 01 Юли 2019
3780
Хляб от тиквички с пикантен дип

Продукти

За хляба:

2 млади тиквички, 150 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал, 400 г брашно, 2 ч.л. сол, 1 бакпулвер, 1 ч.л. захар, 200 г масло, 100 мл зехтин или олио, 100 г кисело мляко, 80 мл прясно мляко, 1 жълтък, 2 с.л. течна сметана или прясно мляко, прясна билка по избор за гарниране.

За дипа:

250 г камембер или друго меко сирене (може бри, синьо сирене или изкиснато бяло саламурено сирене, както и извара), 50 г крем сирене, 2 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер 3 с.л. наситнен див лук или зелени пера на пресен лук.

 

Приготвяне

Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина 1/2 см. Пармезанът се настъргва.

Смесва се брашното с половината пармезан, солта, бакпулвера и захарта. Добавя се маслото на малки люспи и се разбърква.

Смесват се зехтинът или олиото с киселото мляко и прясното мляко. Замесва се гладко тесто.

Прибавят се тиквичките в тестото с внимателно размесване. Оформя се с мокри ръце на пръстен в тава с хартия за печене.

Намазва се отгоре с жълтъка, разбит с течната сметана. Поръсва се с останалия пармезан. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин.

Камамберът се нарязва на малки парченца. Намачква се с вилица и се разбърква с крем сиренето.

Подправя се с лимоновия сок, сол и черен пипер. Разбърква се със зеления лук.

Хлябът се гарнира с прясна билка и с пикантния дип.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.