Игор Ейдман: Путинисти, вие сте теле-зомбита, продажници, фашисти и ксенофоби

Ексклузивно
13:06 - 25 Април 2022
6163
Игор Ейдман: Путинисти, вие сте теле-зомбита, продажници, фашисти и ксенофоби

Базираният в Германия руски социолог, преподавател и активист Игор Ейдман прави безпощаден портрет на нискочелите путинисти в родината си. Известният учен, дългогодишен съветник на убития Борис Немцов и редица либерални сили в руската дума, говори пред "Дойче Веле", но думите му важат напълно и за нашенските дебили, привърженици на "специалната операция" на Владимир Владимирович.

Руските привърженици на войната, които, според всички корекции заради страха, според социологическите изследвания, са повече от половината от населението, могат да бъдат разделени на четири големи групи: глупави, послушни, зли и продажни.

Те, разбира се, в известна степен съчетават в себе си всички тези качества, но все пак в отделните случаи някое от тях преобладава. 

1. Конституционално глупави. Това е най-голямата част от лоялната аудитория на Путин. Това са роби на пропагандата, теле-зомбита.

Путинските пропагандатори дрънкат такива откровени глупости, толкова шизофренично и противоречиво дърдорене (освен всичко, непрекъснато се объркват, трупайки очевидни улики срещу себе си), така че да им вярват могат само патологични или, както казват психиатрите "конституционално глупави хора".

Руските пропагандисти се объркаха в твърденията си за Краматорск
Те са основната опора на режима. Сред тях преобладават хора на пенсионна и предпенсионна възраст, домакини, мъже и жени на средна възраст с невисоко ниво на образование.

2. Послушните. Ако за глупавите главното основание да поддържат войната е пропагандата, то послушните нямат голяма нужда от нея.

Тях дори не трябва да ги лъжете. Те, така да се каже, не вярват дълбоко в пропагандните митове. Те просто не се замислят за това какво наистина става.

Послушните са твърдо убедени, че властта трябва да бъде поддържана винаги и за всичко. Че това е оптималната жизнена стратегия, другото е опасно или дори престъпно. Сред послушните преобладават хора на средна възраст, въпреки че има и доста млади, по-голямата част жени, но и мъжете не са малко; много държавни служители, учители, работници около държавната администрация.

Сред тези две групи практически няма представители на путинската върхушка. Те принадлежат към другите две групи.

3. Злите. Това е най-опасната категория от пропутинското мнозинство. Те не са толкова много - според анкетите, около 15%, но са активни и агресивни.

Те буквално излъчват ненавист и злоба към всичко "различно". Това са идейни привърженици на Империята, фашисти и ксенофоби. Те нямат нужда от пропагандните приказки за освобождаването на Украйна от "фашисти и наркомани". Те смятат, че Украйна и украинците просто трябва да бъдат унищожени като държава и народ.

На тях не трябва да им се разказват глупости за "високоточковите удари по военната инфраструктура", те се радват на "бомбените килими" и нямат нищо против да се използва ядрено оръжие. Мнозинството от Злите са мъже на средна възраст. Сред тях има много хора от силовите структури, включително и бивши, всякакви военни ветерани и т.н. Самият Путин и силовото му обкръжение принадлежат към тази група.

4. Продажните. Това са наемници на режима.

Тях не ги интересува нищо друго, освен парите и привилегиите. Мнозинството от тях са пропагандатори, висши чиновници, патриотично настроени попзвезди и бизнесмени, доста силоваци.

Всеки привърженик на войната, независимо дали е известен човек, или просто ваш познат, лесно може да бъде причислен към една от тези категории. Опитайте!