Икономист пред Lupa.bg: Абсурд е да очакваме 4-дневна работна седмица у нас

Актуално интервю
16:55 - 18 Юни 2021
8226
Икономист пред Lupa.bg: Абсурд е да очакваме 4-дневна работна седмица у нас

-Г-н Сарийски, все повече страни в Европа въвеждат 4-дневна работна седмица. Ще се случи ли и у нас и кога?

-Не само, че е възможно – но реално тя беше въведена на много места. Ако погледнете режима на работа по време на пандемията, много офиси преминаха на дистанционна работа и на ротационен принцип. Но, ако обърнете внимание на техническото осигуряване на тези, които работеха от вкъщи, ще видите, че те реално не участваха пълноценно в работния процес.

Така че може да се каже, че по време на пандемията беше въведена не 4-дневна работна седмица - а 2 и половина работна седмица.

-Говорим за всички работещи, съвсем регламентирано и законно.

-Въвеждането на 4-дневна работна седмица е обективна необходимост по две много прости причини. Първата е, че безработицата устойчиво започва да нараства. За да намерите полезна изява за хората, които остават извън пазара на труда, трябва по някакъв начин да осигурите пространство на фирмите, така че те да увеличат тяхната работна сила. За 4-дневна работна седмица можем да говорим, когато фирмите поемат ангажимент да запазят заплатите на своите служители.

-Това е задължително – навсякъде в Европа въвеждат 4-дневната работна седмица при запазено възнаграждание. 

-Така е. Иначе експериментът е въвеждан под най-различни форми. В Юта през 2008 г. са я въвели, но за сметка на увеличение на работното време –

останалите дни работите не по 8, а по 10 часа и фактически ефектът е бил близо до нула.

Основният мотив за въвеждане на 4-дневна работна седмица в цивилизования свят според мен може да бъде осигуряване на по-голяма заетост. Защото, когато работодателят продължава да плаща същата заплата, а служителите работят с една пета по-малко – това означава, че той за да запази своя капацитет, трябва отнякъде да ангажира още работници.

Грубо казано, това означава, че за около 20% от трудоспособното население ще има нови работни места.

При положение, че е налице нарастване на производителността за сметка на увеличаваща се роботизация и автоматизация, вариантите са следните – хората, които остават извън пазара на труда, трябва да получават доходи под някаква форма. И понеже не можете да го компенсирате с помощи за безработици, трябва да въведете нова форма на подпомагане.

Единствената такава е въвеждането на безусловен базов доход. Но това нещо среща съпротива на много места.

Работодателите не са склонни да плащат по-високи данъци - защото няма как от друго място да бъдат взети тези пари. Освен това, когато човек знае, че ще има доходи, независимо от това дали полага труд или не, стимулът за труд съвсем отпада. Хората просто знаят, че ще имат средства за съществуване.

Именно поради тази причина  - вторият вариант, при който можете да компенсирате нарастващата автоматизация – е въвеждането на 4-дневна работна седмица. Т.е., хората работят по-малко, останалата част се поема от машините.

-Реалистично ли е всичко това, съотнесено към България обаче?

-Що се отнася до България, експериментът според мене няма да доведе до нищо добро. Защото, за да можете да направите това, ви трябва едно от трите условия: Или са нужди работодатели, които са склонни да поемат нова инициатива – а такива в България няма.

Българският работодател се изживява като чорбаджия от предосвобожденските години. Вторият вариант – това са силни профсъюзи, но в България и такова нещо просто няма.

Подобно нещо има в Германия – най-големият профсъюз пое инициатива за въвеждане на 4-дневна работна седмица, но в България е абсурд да го очакваме. И според мен и профсъюзите, и работодателите ще се оправдаят с тромавото законодателство, тежките административни процедури и прочее, само и само да се запази старият начин на работа.

Това, което вероятно ще направят, е следното – намаляването на местата с твърда заетост и ангажирането на все повече и повече хора на плаващо работно време и на граждански договори. И с това ще се пропагандира, че човек може да работи, колкото си иска! Но реално няма да му осигурявате твърд доход.

И третият вариант е това да стане европейска инициатива, т.е. ние да бъдем принудени да го приемем. Но ефектът ще бъде като при намаляването на ДДС-то в заведенията. Помните ли как обясняваха, че това ще доведе до намаляване на цените и увеличаване на оборота…? Хайде погледнете какво се получи първите месеци на тази година именно с цените на хотелите и ресторантите… В този смисъл всяка подобна инициатива води до несправедливо разпределение на облагите от нея. Именно заради това съм песимист за България.