Интриги в дясно: ДСБ и Христо Иванов прецакват СДС

"Демократична България" дава едва четвърто място на сините в листата, след Зелените

Политика
13:31 - 19 Март 2019
3722
Интриги в дясно: ДСБ и Христо Иванов прецакват СДС

Още преди да са се обединили със СДС за евровота, ДСБ и партията на Христо Иванов "Да, България" започнаха да притискат синята партия. „Демократична България” най-вероятно ще отхвърли основни искания на сините за единната евролиста и те ще получат едва четвърто място в единната листа, научи в аванс Lupa.bg. От „Раковски” 134 най-вероятно ще издигнат като кандидат бившият главен преговарящ за ЕС Владимир Кисьов, но все още няма 100% сигурност.

В петък Националният съвет на най-старата дясна партия настоя щом ще има обединение, да се добави името на СДС към „Демократична България”. Това искане обаче изобщо не се нрави на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов и няма и да се случи. Като партия, която би дала решаващи гласове за избора на евродепутати, сините настояваха за отворен избор, като най-демократичния начин да бъде подредена листата, или ако това не стане, за трето място в нея. От ДБ обаче са отрязали и двата варианта.

Затова СДС най-вероятно ще получи едва четвърто място в коалиционната листа, непосредствено след Зелените. Обяснението на съпредседателите Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов е, че първите три места трябва да бъдат заети от сегашните коалиционни партньори, които са „Да, България”, ДСБ и Зелените. Сините обаче са обидени от подобен развой на събитията. „Не е ли по-логично да дадеш приоритет на партията, от която си произлязъл, а не да клониш към либералните формации?”, недоумяват седесари.

До края на седмицата ще стане ясно как ще се споразумеят демократичните формации за листата, кое условие на СДС ще бъде прието и кое отхвърлено, обясниха от синята централа.

В същото време председателят на СДС Румен Христов отговори на писмото-призив на председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което изказа твърдото си намерение за преговори и обединение с партиите – членки на народната партия. Като изтъква всички предизвикателства и опасности пред променяща се Европа, Христов написа: "Предизвикателствата пред нас, партиите-членки на ЕНП от цяла Европа, са по-сериозни, отколкото пред другите. Защото ние сме най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива и няма да допуснем евроскептиците, крайно левите, крайно десните и  популистите да я опорочат. Ние имаме мисия, която трябва да изпълним на предстоящите избори. За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа.”

Румен Христов отговаря, че апелът на Дол е разгледан подробно и с респект на Националния съвет на сините и в името на отпора срещу национал-популистките партии и движения, които досега имаха възможност само да говорят срещу бъдещето на обединена Европа, мисията на СДС е да „ положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече.”