Ирина Флорин пред Lupa.bg: Артистът излиза гол на сцената

През годините се научих лесно да прощавам и да живея в хармония

Актуално интервю
11:30 - 13 Февруари 2024
7510
Ирина Флорин пред Lupa.bg: Артистът излиза гол на сцената

Мога да летя.
Мога да спра на ръба.
Мога да не спя.
И да се науча да плача.
Мога хиляди неща.
И без тебе мога.
Само че искам с теб!

Една от най-емблематичните песни на Ирина Флорин - "Мога" олицетворява и самата нея. Това признание направи пред Lupa.bg известната певица, изпяла едни от най-мелодичните поп парчета на родната сцена. Повечето песни на нежната и ефирна изпълнителка са вдъхновени от любовта и са посветени на най-хубавото чувство.

Затова и в навечерието на Деня на любовта и виното - 14 февруари Lupa.bg разговаря с Ирина Флорин. За любовта през нейните очи като жена и артист, за излъчването на сцената, за красотата в живота, за модата, за предизвикателствата в професията и в живота. 

Обичаната певица подготвя страхотен подарък за всички - концерт-парти на 14 февруари. На Свети Валентин и на Трифон Зарезан Ирина Флорин се качва на сцената на бар Tell Me заедно с китариста Христо Костов и с музикалния съпорт на Биляна Димова-Бел. Всички гости ще имат възможността да чуят микс от най-големите хитове на Ирина, в специални клубни аранжименти, в допълнение към парчетата от най-новия ѝ албум "Знак".
 

Фото: Марина Георгиева

- Ирина, как ще отпразнувате Деня на любовта и виното и кой от двата празника тачите повече?

- За мен 14 февруари е много важен ден, защото го свързвам с имения ден на баща ми. Навремето този празник беше по-известен като Трифон Зарезан – празника на виното. Тогава се подрязваха лозите, аз съм живяла на село и за мен тези неща са обичайни и традициите са останали много силно в паметта ми. Баща ми се казваше Трифон, Бог да го прости, и празнувахме този празник. По-късно се появи Свети Валентин, за щастие на всички влюбени и за нещастие на всички разлюбени. Това е двоен празник, който намери своето приложение и хората съчетават двете събития. И както се казва, на празника на любовта, се пие много вино и се почитат и двата празника.

- Как ще отбележите този двоен празник?

- На сцената. Последните години празнувам все на сцената.

Толкова е хубаво да видиш усмихнати, влюбени и щастливи хора. Това е благодат.

На 14 февруари се очертава концерт-парти. Обикновено на този празник хората са със страхотно настроение и искат да танцуват и да се веселят. Това не е обикновен концерт, на който просто да седят. Публиката идва с усещането за една страхотна емоция и с желание да танцува.

- Къде каните сега вашите почитатели в Деня на любовта и виното?

- На 14 февруари ги каня в столичния клуб Tell Me на ул. „Иван Вазов” 12 на едно страхотно парти по случай празника. Ще забавляваме влюбените и разлюбените, независимо от състоянието.

- Човек не бива да губи позитивната си нагласа към живота.

- Да, точно така, никога не бива да губи тази част от живота, защото не знаеш дали, когато си сам няма да срещнеш някой. Така че смело трябва да се стъпва в живота. Една моя леля ми казваше, че всичко, което се случва в живота ти, е за добро. Това е много важен елемент и аз съм подчинила и мислите си, и живота си на това нещо. Независимо дали това, което ти се случва, е добро или е лошо, то при всички положения е за добро.

Фото: Костадин Кръстев-Коко

- Коя е най-смелата ви постъпка в живота и в любовта?

- Моята най-смела постъпка в любовта и в живота беше, че преди доста години се разделих с бащата на моя син заради един друг човек. Това за мен беше най-смелата постъпка в живота ми, която е свързана с любов. Човек скача и това е. После мисли (смее се).

- Почти всички ваши песни са посветени на любовта. Но с коя от тях бихте описали вашето усещане за любовта?

- Всичките ми песни са много любовни, но може би „Мога” е тази песен, която олицетворява мен самата: „И без тебе мога, само че искам с теб.”

- За вас в какво се изразява любовта и какво е най-важно в човешките взаимоотношения, не говоря само за интимните?

- За мен най-важното нещо в любовта, независимо дали тя е интимна между мъж и жена или е приятелска е, че трябва да има огромно доверие между хората, както и уважение. Това са много важни неща, които ако ги няма в една връзка, тя не може да съществува. А емоциите и детайлите в тези взаимоотношения са много, нюансите са много, зависят от характерите на хората. Тези отношения не са лесни, те са чупливи и затова човек би трябвало да е много внимателен с тях.

- Раздавате ли обич с пълни шепи, както пеете и в една ваша песен?

- Това биха могли да го кажат по-добре моите приятели, но се определям като човек, който е много щедър във всяко едно отношение. Бих казала, че съм човек, който е готов да реагира веднага на всяко нещо, на всеки приятелски зов, дори и на непознати хора.

- Лесно ли прощавате и има ли неща, които не бихте простили на някого?

- През годините се научих много лесно да прощавам. И това е страхотна благодат. Човек трябва да се научи да прощава. Дори това е по-важно за самия теб, отколкото за човека отсреща. Забелязала съм това нещо и живея в страхотна хармония. Не се сърдя на никого, нямам очаквания от никого и нямам изисквания.

Това е изключително важно нещо. Изисквания имам в работата си, когато работя с хора и в студиото, но в любовта не можеш да изискваш. В любовта трябва да ти дадат и ти дадеш. А ти ще получиш, ако и ти даваш. Разбира се, не винаги има баланс и в повечето случаи тази хармония е разрушена по някакъв начин.

- Да, прошката има пречистваща сила, защото ако таиш в себе си гняв и злоба те вредят на теб самия, не толкова на този, срещу когото са насочени.

- Абсолютно. За мен това да държиш гняв, да съдиш някого поради някакви причини - това е ужасно нещо. Не знам как се живее с това чувство. Жегвали са ме, обиждали са ме, но просто много бързо ми отминава и бързо решавам този проблем. Не желая да живея с отрицателни емоции в себе си. Искам да ми е спокойно и от мен да излиза чиста енергия.

- Това е и логично, защото когато сте на сцената би трябвало да излъчвате положителни емоции и искреност, защото иначе публиката ще усети фалш и неискреност.

- Да, публиката много бързо усеща неискреност и няма как да я задържиш. На сцената артистът излиза гол, независимо как е облечен. И ако зрителите усетят, че ти не си искрен с тях, това ще ги отблъсне. Всеки артист, който се занимава искрено с работата си и я обича, знае това. И го е осъзнал.

Затова тези, които имат успех, не се страхуват да излязат голи на сцената, говоря образно. Не се страхуват хората да видят душата им, да видят тялото им и да не им пука от това. Искреността е най-важното и най-силното чувство на артиста.

Фото: Михаил Петров

- За какво най-много сте благодарни на вашите родители?

- В момента в дневната, в която седя, срещу мен стои техният портрет, който е направен много отдавна. Той е рисуван по фотография. Двамата са млади и много красиви. И много често спирам очите си върху портрета, както и сега. И си казвам колко съм им благодарна, че са ме създали и че аз съм избрала тях, за да се появя на този свят. Много съм им благодарна, защото всъщност съм толкова щастлив човек. То няма как да се изкаже с думи.

Всяко дете трябва да е благодарно на родителите си. Може би така са ме възпитали - да съм щастлив и благодарен човек.

- Наскоро имахте рожден ден. Как го отпразнувахте?

- Исках много да направя парти, но понеже в момента има много вируси го отложих. Едно заболяване би ме извадило за дълго време, а ми предстоят концерти. Затова отложих празнуването, но партито предстои.

- Имате ли любимо вино, което предпочитате?

- Предпочитам българските вина. Много рядко пия, защото червеното вино се отразява на гласните струни. Ако все пак пия вино, предпочитам червеното. По-рано пиех по една чаша вечер. Миналата година работих много активно, имах 27 концерта и някак си не можах да стигна до удоволствието да изпия чаша вино. Добре се чувствам така. Разбира се, когато отида на гости може да изпия някое малко уиски. Алкохолът и цигарите не са моята страст, но понякога ми е приятно да изпия едно питие. При това с удоволствие.

- Как поддържате вашата перфектна фигура?

- От години не консумирам млечни продукти – прясно и кисело мляко, кашкавал, сирена. Поръчвам си от един малък частен производител зряло козе сирене. Това е единственото от млечните продукти, което употребявам, но то няма нищо общо с всички останали млечни произведения на пазара, които са абсолютна химия. Много приятели около мен, които в известна степен спряха млечните неща и останаха само на бяло сирене, значително отслабнаха, подобриха тонуса си.

Преди 20 години мой фитнес инструктор, който беше лекар биолог, ми каза да спра млечните продукти, след като му се оплаках, че се чувствам подута. В момента съм 50 килограма. Освен това съм много активна като спортист – всеки ден тренирам вкъщи, а когато е топло времето отивам и в парка. Няма как да разчиташ единствено на гена си. Генът е хубаво нещо, но човек трябва да го поддържа.

Фото: Костадин Кръстев-Коко

- Вашата страст е и модата, вие самата сте дизайнер. Кои са вашите любими цветове?

- Между 2008 и 2010 г. направих пет модни колекции – две за собствената ми марка, а три от тях са на световни марки. Бях поканена от Canon в Гърция да участвам с десет дизайнера от Европа. Там спечелих „Златен иксус”. После направих колекция и за Roca в България, а след това и за Philip Morris. Получих наградата “Златна игла” за дебют като дизайнер.

Модата е голяма моя страст и смятам, че имам талант.

Постоянно ми се иска да правя нови неща, но все не намирам достатъчно време да седна и да помисля какво точно искам да направя. Но това ми предстои, защото наистина е нещо, което иска да изскочи от мен.

Преди години, а и сега, в гардероба ми има много черни дрехи. По-рано ходех много в черно. И моя много близка приятелка ми каза: „Смени малко тези цветове, ще видиш, че по друг начин ще погледнеш на живота.” И това е самата истина. Аз започнах да нося розово, синьо, бежово, кафяво, да ги комбинирам, дори понякога правя абстрактни комбинации на цветовете. Това много ме забавлява и ми създава друго настроение. Много обичам розовото и откакто заобичах розовото някак си гледам на живота през розови очила. (смее се)

- Подготвяте ли нов сингъл и ново видео?

- В момента работя върху нов сингъл, защото не съм издавала от миналата година, което за мен е много странно. Горе-долу на три-четири месеца вадя нов сингъл. Но миналата година много пътувах и нямах време да вляза в студиото. И сега ми предстоят доста пътувания, но ще имам време да довърша този сингъл. Междувременно трябва да мисля и нов. Скоро на пазара предстои да се появи моя нова песен и най-вероятно и ново видео.

- Какво си пожелавате най-силно?

- Пожелавам си да съм здрава, защото това е единственото състояние, което може да те накара да чувстваш всички останали неща – да си щастлив, да се виждаш с хората, да се срещаш с публиката. Здравето е единственото и най-важно нещо. Това си пожелавам.