Иван Бакалов: Ние сме жертва на авантюрата на Путин

Управляващите в Кремъл се държат като някакви лунатици, смята журналистът

Коментар
16:01 - 06 Юли 2022
5446
Иван Бакалов: Ние сме жертва на авантюрата на Путин

"На мнозина им е омръзнала информацията за Русия и войната от официалните медии, която ни залива всеки ден. И на мнозина им се иска да прочетат нещо алтернативно, нещо проруско. Но как да оправдаеш такава война? Как да вярваш за нещо на Русия? Всеки ден разрушени жилищни блокове и цели квартали. И ценителите на алтернативни новини за войната веднага пишат как не е вярно и украинците сами са си бомбардирали мирните жители", пише журналистът Иван Бакалов в сайта си e-vestnik.bg.

И продължава:

"Трезво погледнато, след тази война на Русия не може да се разчита и трябва да се избегне всякаква зависимост от нея. Управляващите в Кремъл се държат като някакви лунатици. Лавров на два пъти каза, че не са влизали в Украйна, либералът Медведев и високопоставени заплашват, Путин е способен да започне и ядрена война. Говорителката на външното им министерство обясняваше, че само луд може да мисли, че ще нападнат Украйна. Каквото и да казват от Кремъл, не може да им се вярва. Всички бивши републики на СССР се страхуват основателно. И дори държави като Швеция и Финландия, толкова години поддържали неутралитет и необвързаност с военни съюзи, сега влизат в НАТО.

Когато една страна като Русия превърне търговските отношения и енергийните доставки в средство за натиск и шантаж, това води дотам никоя нормална държава или фирма занапред да не разчита на руски фирми. Оказва се, че имаш договор, а Кремъл нарежда друго.

Наред е да се провали износът на руски АЕЦ. Ако се опитат да шантажират България и др. страни в Европа с отказ от доставки на резервни части и ядрено гориво, това ще бъде краят на „Атомстройекспорт“. Всички руски АЕЦ в чужбина постепенно ще си намерят заместители на техниката, някои вече експериментират с гориво от други доставчици. Финландия има руска АЕЦ, в която техниката е подменена. За строителството на нови АЕЦ ще изключват руски оферти. И това ще е дълго след като Путин си отиде, това са трайните щети, които той нанесе на Русия.

Русия доказа на практика предупрежденията на САЩ, които натискаха ЕС да не строи газопроводи и да не се обвързва с „Газпром“. Никой не вярваше сериозно, че има опасност. Всички мислеха, че американците просто си гонят интересите, затова плашат. И те не са очаквали, че Путин така ще се постарае да докаже, че са прави.

Не Западът нападна Русия, а Русия нападна Украйна, разрушава градове, жилищни квартали и смята, че светът е длъжен да прояви разбиране. Путин сам влезе в този капан Украйна. Вече се е случвало в Афганистан, Виетнам. Ама Западът бил лицемерен, подъл, предизвиквал Русия, дал пример с Косово. Това не е оправдание за сегашната варварска война. Намират се хора да му ръкопляскат на Путин, но да не разчитат, че по света обичат войните и разрушенията на градове.

Съчувствието ще е на страната на украинците. Един от ефектите на тази война е, че украинските държава и общество, които не са идеал за демокрация, имат голяма корупция и организирана престъпност, сега ги тикат в ЕС.

Сега щетите от авантюрата на Путин ги понасяме и у нас. Обществото е по-разделено от всякога. Има хора готови да студуват, но не искат нищо руско. Други се чувстват като предадени, че България ще доставя газ от другаде, освен от Русия. Дори занапред да се намери по-евтино (досега договорът с „Газпром“ ни доставяше газ на по-високи цени, отколкото за централно-европейските страни).

Когато вицепремиерът, сега кандидат за премиер Асен Василев каза, че с „Газпром“ не трябва да се преговаря, защото е ненадежден партньор, мнозина се възмутиха – как така. Всъщност България не е толкова голям консуматор на газ – една трета от цялото количество отива за отоплението на София. Цената на парното вече се вдигна с 40% – съобразно цената на газа на международния пазар, отишла нагоре заради войната.

Може би някои се надяват, че „Газпром“ ще даде по-евтино, за разлика отпреди, ама трябва да си траем и тихомълком да подкрепяме Русия.

Енергиен експерт предлага да се размразят спрени ТЕЦ-ове и находища с въглища, предвид задаващата се криза (виж тук). Антикризисна мярка може да бъде и конфискацията на „Лукойл“ – Нефтохим Бургас. Не е шега. За пръв път от 15 години „Лукойл“ плати корпоративен данък. Трябваше Русия да изпадне в изолация, за да плати данък печалба. С различни схеми нефтохимът е работил на загуба години наред и не е плащал данък. Това е руският първобитен капитализъм, който неизвестно защо се харесва на левите у нас. Ревизия на „Лукойл“ може да даде достатъчно основания за огромни глоби и конфискация", завършва Бакалов.

Заглавието е на редакцията