Изненада с Lupa.bg: Печени картофи на пръстенчета
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г картофи
малко сол и мускатово орехче
1 голям морков
4 зелени маслини без костилките
1 глава лук
1 с.л. масло
150 мл прясно мляко
1 яйце
Приготвяне
Картофите се сваряват без да се белят в подсолена вода за 20-25 мин. Обеленият морков се нарязва на много дребни кубчета. Маслините и обеленият лук се наситняват.
Разтопява се маслото и се сотира леко лукът. Добавят се морковите и маслините с 3-4 с.л. вода. Къкри под капак около 15 мин., като може да се добави още малко вода.
Картофите се обелват и се намачкват или минават през преса. Добавят се задушените зеленчуци. Прибавя се разбитото яйце с прясното мляко и се разбърква. Подправя се със сол и индийско орехче. Разбива се всичко до пяна.
Пюрето се шприцова на кръгчета в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10 мин до златисто.