Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми

Целта е по-добра организация на трансплантациите у нас

Здраве
11:34 - 14 Декември 2019
1991
Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми

800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорски програми. Инициативата е на Министерството на здравеопазването и на ИА “Медицински надзор” и е по европейски проект в подкрепа на Програмата за донорство.

"В рамките на 12 милиона лева, колкото е одобрената сума, ще подкрепим системата за здравеопазване с обучение на кадрите и с допълнителни мерки, така че не само да информираме хората, но и да подготвим специалистите си за тази хуманна дейност”, обяснява заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

34 български болнични заведения са донорски бази, като за да изпълняват тези функции специалистите в тях трябва да минат през съответното обучение. “Договаряме и възможност за осигуряване за апаратура и инструменти за трансплантации в рамките и на други иницативи през Европейския социален фонд”, съобщава още Русинова.

Част от обучението по европейския проект ще включва и създаването на по-добра организация при извършването на трансплантациите, за да са успешни, обяснява тя. На 5 ноември здравното министерство стартира и кампания, в подкрепа на донорството- “Да! За живот!”. В момента 1151 българи се нуждаят от донор, а за година са направени 44 трансплантации.