Джолан с айсберг, моркови и вино
за 4 порции, 90 мин
Продукти
1 кг телешки/говежди или свински джолан без кост или 1,5 кг с кост
2 глави лук
1 салата айсберг
4 моркова
2-3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин ли олио
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
1 ч.л. семена копър
200 мл бяло вино
1 с.л. брашно
1 дафинов лист
сол и черен пипер
пресен копър
Приготвяне
Джоланът се запържва на силен огън в зехтина или олиото от всички страни и се посолява.
Изважда се и в същата мазнина се задушават до леко запържване наситнените лук и чесън.
Прибавят се зърната копър, доматеното пюре и захарта. Поръсва се с брашното и се разбърква. Деглазира се с виното - да заври силно.
Долива се около 500 мл топла вода, посолява се и се поръсва черен пипер, слага се дафиновият лист.
Връща се в соса джоланът и се готви под капак на тих огън на котлона или във фурната.
Към края се прибавят морковите, нарязани на едро или цели, и нарязаната на едри парчета салата айсберг.
Поръсва се с пресен копър.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".