Джолан с айсберг, моркови и вино

за 4 порции, 90 мин

Кухня
12:46 - 03 Януари 2020
2266
Джолан с айсберг, моркови и вино

Продукти

1 кг телешки/говежди или свински джолан без кост или 1,5 кг с кост

2 глави лук

1 салата айсберг

4 моркова

2-3 скилидки чесън

4 с.л. зехтин ли олио

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. захар

1 ч.л. семена копър

200 мл бяло вино

1 с.л. брашно

1 дафинов лист

сол и черен пипер

пресен копър

 

Приготвяне

Джоланът се запържва на силен огън в зехтина или олиото от всички страни и се посолява.

Изважда се и в същата мазнина се задушават до леко запържване наситнените лук и чесън.

Прибавят се зърната копър, доматеното пюре и захарта. Поръсва се с брашното и се разбърква. Деглазира се с виното - да заври силно.

Долива се около 500 мл топла вода, посолява се и се поръсва черен пипер, слага се дафиновият лист.

Връща се в соса джоланът и се готви под капак на тих огън на котлона или във фурната.

Към края се прибавят морковите, нарязани  на едро или цели, и нарязаната на едри парчета салата айсберг.

Поръсва се с пресен копър.

 

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте първия януарски брой с акценти: "Топ 10 на млякото с ориз - превъплъщаването на класическия десерт в изкусителни шедьоври", "Януарската домашна пача", "Как се прави бухнал зеленчуков хляб без мая", "Празничният гювеч – всичко в една тенджера".