Джордж Сорос - филантропът спекулант навърши 90 години

Легенди
11:45 - 12 Август 2020
9567
Джордж Сорос - филантропът спекулант навърши 90 години

Милиардерът Джордж Сорос днес навършва 90 години. Той е американски финансист от еврейско-унгарски произход.

Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основател е на благотворителната фондация „Отворено общество“ и е автор на множество книги. Богатството му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс, с което той се нарежда на 80-о място по богатство в света и 24-то в САЩ. Сумата, която е дарил през 1991 – 2011 г. чрез своята фондация „Отворено общество“, е над 11 млрд. долара.

Роден е в Унгария през 1930 г. Син е на писателя-есперантист Тивадар Шорош. Поради съветската окупация на страната Сорос напуска Унгария през 1946 г., след участие в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Великобритания през 1947 и учи философия в Лондонското училище по икономика. През 1956 г. заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уолстрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност.

Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу британската лира. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. Оттам идва и прякорът му „човекът, който разори Английската банка“. По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.

Като начало на благотворителната му дейност се сочи 1979 г. с програма за стипендии на африкански студенти в колеж в Южна Африка. Сорос е един от основателите и донорите на Централноевропейския университет в Будапеща. Правил е и дарения за Нов български университет и Американски университет в България.

През 2005 г. е превел 30 милиона долара във „фонд за ромско образование“, част от „Десетилетието на ромското включване“. 

В България, чрез фондация "Отворено общество", той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии.

С идването на Виктор Орбан на власт в Унгария през 2010 г. като министър-председател Сорос се превръща в персона нон грата в родината си и буквално в държавен враг. Орбан се отрича от довчерашния си благодетел, който през 1989 г. му дава стипендия да учи политически науки в Оксфорд.

Орбан прокара закон срещу неправителствените организации, финансирани от милиардера. Премиерът искаше да изгони от страната Централноевпопейския университет в Будапеща, който според него разпространява вредни либерални ценности. Дясното консервативно правителство на Унгария се почувства застрашено от либералните идеи на филантропа. Сорос иска да унищожи Унгария, като я наводни с мигранти, отсече Виктор Орбан и накара фондацията "Отворено общество" да се изнесе от страната.

Тази година обаче унгарският премиер загуби делото в Съда на Европейския съюз срещу Джордж Сорос. Магистратите отсъдиха, че унгарският закон за финансирането на неправителствените организации противоречи на европейските правила. В решението се казва, че законът съдържа "дискриминиращи и неоправдани ограничения". Законът беше приет като част от мерките, които Орбан нарича "защита от нечестно външно влияние". премиерът обвинява организацията на милиардера в политическо влияние.

През 2013 г. на 82 години милиардерът се ожени за два пъти по-младата от него Тамико Болтън, като за него това бе трети брак. Сорос има пет деца от предишните си бракове.