Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп

Носителят на Нобелова награда за икономика е дългогодишен критик на президента

Свят
16:24 - 22 Април 2020
3621
Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп

Нескопосаните действия на Доналд Тръмп в борбата с Covid-19 правят САЩ да изглежда като държава от Третия свят и на път към втора Голяма депресия. Това предупреждение отправи един от водещите икономисти в света, цитиран от "Гардиън".

В унищожителна атака по адрес на президента Джоузеф Стиглиц заяви в интервю за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки, заразени с вируса ходят на работа заради липса на платен болничен и умират заради неравенство в здравеопазването.

Носителят на Нобелова награда за икономика от 2001 г. проф. Джоузеф Стиглиц отбеляза, че огромен брой американци се редят пред хранителни банки, които обаче нямат възможност да ги снабдят с храна.

"Това е като държава от Третия свят. Обществената мрежа за социална сигурност не работи", категоричен е експертът.

Стиглиц, дългогодишен критик на Тръмп, добави, че 14% от населението зависи от купони и предрече, че социалната инфраструктура може и да не издържи на високата безработица, която може да достигне 30% през следващите месеци.

"Имаме спасителна мрежа, която не е адекватна. Неравенството в САЩ е толкова голямо. Това заболяване атакува тези с най-лошо здраве. В развития свят САЩ са една от държавите с най-лошото здравеопазване като цяло и с най-голямото неравенство в здравеопазването", продължи Стиглиц атаката си.

По думите му републиканците са против предложения да се даде на засегнатите от коронавируса 10-дневен платен болничен, което означава, че много служители ще трябва да работят, докато се лекуват от коронавируса.

"Републиканците казаха не, защото смятат, че ще създаде лош прецедент. Буквално не е за вярване", подчерта нобеловият лауреат в интервю за британското издание.

Запитан дали САЩ могат да се насочат към втора Голяма депресия, той отговори: "Да е отговорът накратко. Ако го оставите на Доналд Тръмп и Мич Макконъл, ние ще имаме Голяма депресия. Ако имаме правилната политическа структура на място, можем много лесно да го избегнем".

Стиглиц посочи, че в резултат на лошото управление на Тръмп службата към Белия дом, която е отговорна за действия при пандемии, е затворена, финансирането на Центровете за контрол и превенция на заболяванията е орязано. Отделно САЩ влязоха в кризата с недостатъчен брой тестове, маски и защитно облекло.

Притеснението е, че хората няма да харчат повече за нищо освен за храна и това е определението за Голяма депресия, смята той.

Стиглиц поясни, че ако Тръмп бъде победен на президентските избори през ноември и демократите поемат контрол над двете камари на Конгреса, има шанс САЩ да се насочат в по-прогресивна посока, но предупреди, че републиканците ще се борят мръсно, за да останат на власт.

Влиятелният икономист смята, че тази криза ще принуди държавите да не показват толкова голяма уязвимост и това ще доведе до по-малки вериги на доставки и по-голямо наблягане върху самодостатъчност по отношение на храната и енергийните ресурси.