Качамак със зелена салата

за 2 порции, 25 мин

Кухня
09:40 - 02 Май 2020
2489
Качамак със зелена салата

Продукти

70 г царевичeн грис или брашно

300 мл прясно мляко

1 малка скилидка чесън

1 дафинов лист

сол

70 г пармезан или друго жълто сирене по избор – може кашкавал

2 зелени салати - само сърцевината, по нежната и хрупкава част

100 г пушен или суров бекон

3 с.л. зехтин или олио

1-2 с.л. оцет

1 щипка захар

 

Приготвяне

Прясното мляко се кипва с цялата скилидка чесън и дафиновия лист.

Махат се чесънът и дафиновият лист, посолява се и се поръсва постепенно царевичният грис с разбъркване.

Бърка се непрекъснато, като се вари до сгъстяване и отделяне от стените на съда около 8-10 мин.

В 1 с.л. загрят зехтин или олио се запържва нарязаният на кубчета или лентички бекон до хрупкави пръжки.

Деглазира се с оцета, добавя се останалият зехтин или олио, малко сол и щипката захар.

Половината от настърганото жълто сирене се смесва с топлия готов качамак. Изсипва се в голямо плато или в няколко чинии.

Гарнира се с нарязаната зелена салата, с бекона и с останалото настъргано жълто сирене.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.