Качамак със зелена салата
за 2 порции, 25 мин
Продукти
70 г царевичeн грис или брашно
300 мл прясно мляко
1 малка скилидка чесън
1 дафинов лист
сол
70 г пармезан или друго жълто сирене по избор – може кашкавал
2 зелени салати - само сърцевината, по нежната и хрупкава част
100 г пушен или суров бекон
3 с.л. зехтин или олио
1-2 с.л. оцет
1 щипка захар
Приготвяне
Прясното мляко се кипва с цялата скилидка чесън и дафиновия лист.
Махат се чесънът и дафиновият лист, посолява се и се поръсва постепенно царевичният грис с разбъркване.
Бърка се непрекъснато, като се вари до сгъстяване и отделяне от стените на съда около 8-10 мин.
В 1 с.л. загрят зехтин или олио се запържва нарязаният на кубчета или лентички бекон до хрупкави пръжки.
Деглазира се с оцета, добавя се останалият зехтин или олио, малко сол и щипката захар.
Половината от настърганото жълто сирене се смесва с топлия готов качамак. Изсипва се в голямо плато или в няколко чинии.
Гарнира се с нарязаната зелена салата, с бекона и с останалото настъргано жълто сирене.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.