Кагебистите спипаха осъдения за детска рисунка Москальов в Минск

Нещастникът привлече вниманието на руската полиция миналата година, след като дъщеря му Маша, която тогава беше 12-годишна, нарисува антивоенна картинка

Русия
15:50 - 30 Март 2023
2336
Кагебистите спипаха осъдения за детска рисунка Москальов в Минск

Руснакът Алексей Москальов, който беше осъден в родината си на 2 години в наказателна колония за дискредитиране на руската армия и избяга от домашен арест, а дъщеря му беше преместена в дом за сираци, е бил задържан, съобщи неговият адвокат, предаде Ройтерс.

"Той е бил задържан", каза адвокатът му, без да предостави повече подробности.
Както по-рано съобщи рускоезичният новинарски сайт СОТА, 54-годишният Москальов е бил арестуван в град Минск, столицата на Беларус, един от непоколебимите съюзници на Русия.

Москальов привлече вниманието на руската полиция миналата година, след като дъщеря му Маша, която тогава беше 12-годишна, нарисува антивоенна картинка в училище, изобразяваща как Русия изстрелва ракети срещу украинска майка с дете.

По-късно той беше обвинен за дискредитиране на руските въоръжени сили във връзка с отделни негови антивоенни коментари в предполагаема публикация в социалните мрежи.

Този случай намери широк отклик в Русия и извън страната, особено откакто Маша, която сега е 13-годишна, в началото на март беше отделена от баща си и изпратена в дом за сираци.

Москальов беше избягал от домашен арест в ранните часове във вторник. По-късно през деня руски съд го осъди задочно на 2 години в наказателна колония, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.