Как да хакнем хормоните на щастието

Позитивното състояние оказва значително влияние върху нашата мотивация, производителност и благополучие 

Здраве
09:50 - 18 Март 2020
3191
Как да хакнем хормоните на щастието

Допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини са квартетът, отговорен за нашето усещане за щастие. Много събития могат да задействат тези невротрансмитери, но вместо да седим на задната седалка, съществуват начини да хванем волана.

Позитивното състояние оказва значително влияние върху нашата мотивация, производителност и благополучие. Никой нормален човек не би се противопоставял на това да има повече от всичко по-горе, нали?

Huffingtonpost предлага някои начини да се сдобием с любимите неврохимикали:

Допаминът

Допаминът ни мотивира да предприемем действия за постигане на цели, желания и потребности, давайки ни тласък на засилващо се удоволствие, при постигането им. Отлагането, съмнението и липсата на ентусиазъм са свързани с ниските нива на допамин. Изследванията с плъхове показват, че ниските нива на допамин водят до предпочитанието на по-лесния вариант за решаване на задачата, въпреки че носи по-малко храна. Тези с по-високи нива полагат необходимите усилия, за да получат два пъти повече храна.

Разбийте големите си цели на малки подцели — вместо мозъкът ни "да празнува" само и единствено, когато ударим финалната линия, можем да си зададем серия от малки финални линии.

Това ще предизвиква освобождаване на допамин при достигане на всяка една от тях. От решаващо значение е наистина да празнуваме малките победи — купувайте си бутилка вино или посещавайте любимия си ресторант при постигането на всяка малка цел.

Купувайте си бутилка вино или посещавайте любимия си ресторант при постигането на всяка малка цел

Вместо да се оставите на допаминовия махмурлук, задайте нови цели, преди да постигнете текущата си. Това осигурява постоянна поточна линия от допамин. Ако сте работодател или лидер на екип, всяко признание за свършената работа, като благодарствен имейл или бонус, ще предизвика допаминов пик у вашите служители, което ще увеличи бъдещата им мотивация и производителност.

Серотонинът

Серотонинът се отделя, когато се чувствате значими или важни. Самотата и депресията се появяват, когато се наблюдава недостиг на серотонин. Това може би е една от причините, поради която хората се забъркват с неподходяща компания — културният опит улеснява освобождаването на серотонин.

Нездравото поведение, което често е вик за внимание, също може да цели усещането, което серотонинът. Неврологът от Принстън Бари Джейкъбс обяснява, че повечето антидепресанти се фокусират върху производството на този хормон.

Припомнянето на минали важни постижения позволява на мозъка да ги преживява отново. Нашият мозък не може да прави разлика между реално и въображаемо, така че произвежда серотонин и в двата случая. Това е друга причина, поради която упражняването на благодарност е все по-популярна духовна практика. Благодарността ни напомня, че сме ценени и имаме за какво да благодарим на живота. Ако преживявате лош ден и имате нужда от серотонин, отделете малко време, за да си припомните постижения и победи, които сте постигнали в миналото.

Обядвайте или пийте кафе навън, за да стимулирате отделянето на серотонин

Обядвайте или пийте кафе навън (в условията на извънредно положение и стотици забрани това не е толкова възможно, но пък да се надяваме, че епидемията от коронавирус скоро ще отшуми) и се излагайте на слънце за поне 20 минути. Нашата кожа абсорбира ултравиолетовите лъчи, което насърчава производството на витамин D и серотонин.

Въпреки че прекалено многото ултравиолетова светлина не е полезна за кожата ни, ежедневното излагане на дневна светлина увеличава нивата на този така важен хормон.

Окситоцинът

Окситоцинът създава чувство на интимност, доверие и изгражда здравите взаимоотношения. Той се освобождава при мъжете и жените по време на оргазъм, и при майките по време на раждане и кърмене. Животните отхвърлят потомството си, когато освобождаването на окситоцин в мозъка им бъде блокирано. Той е причината да бъдем верни на половинката си.

Производството на окситоцин е от съществено значение за създаването на здрави връзки и добри социални взаимоотношения.

Често е наричан "хормон на гушкането", защото лесно можете да си набавите окситоцин като прегърнете някого. Д-р Пол Зак обяснява, че междуличностният контакт не само повишава окситоцина, но понижава сърдечно-съдовия стрес и подобрява имунната система; вместо простото ръкостискане, винаги избирайте прегръдка за поздрав. Д-р Зак препоръчва осем прегръдки всеки ден.

Лесно можете да си набавите окситоцин като прегърнете някого

Когато някой получи подарък, нивата на окситоцин в мозъка му се повишат. Можете да укрепите работните и личните си взаимоотношения като правите малки подаръци с повод и без повод.

Ендорфините

Ендорфините се освобождават в отговор на болка и стрес. Те спомагат за облекчаване на тревожността и депресията. Еуфоричните усещания по време и след интензивно бягане са резултат от прилива на тези хормони. Подобно на морфина, той действа като аналгетик и успокояващо, намалявайки усещането за болка.

Еуфоричните усещания по време и след интензивно бягане са резултат от прилива на ендорфини

Наред с редовните упражнения, смехът е един от най-лесните начини за предизвикване освобождаването на ендорфини. Дори самото очакване на смешния момент в комедийно шоу увеличава нивата на ендорфини. Взимайте чувството си за хумор на работа и се смейте през деня, защото това е чудесен начин да държите доктора далеч от вас.

Ароматерапия: Уханието на ванилия и лавандула се свързват с производството на ендорфини. Проучванията показват, че тъмният шоколад и пикантните храни също могат да стимулират отделянето им. Съхранявайте някои ароматни масла и тъмен шоколад на бюрото си за бърз пик на ендорфини.