Как да окажем първа помощ на болен от астма

Здраве
09:20 - 30 Март 2019
4832
Как да окажем първа помощ на болен от астма

Астмата е хронично възпаление на бронхите, което се характеризира със запушване на въздухоносните пътища и бронхоспазъм. Астматичният пристъп е животозастрашаващо усложнение на бронхиалната астма. При него се наблюдава внезапно свиване на бронхите, лигавицата на дихателните пътища се подува и възпалява.

Секретира се и голямо количество гъста слуз. Признаците за проблема са затруднено дишане, хрипове, кашлица, стягане в гръдната област, затруднено дишане, тревога и страх, посиняване на устните, носа и върха на пръстите и т.н.

Ако наш близък изпадне в подобно състояние, добре е първо да разберем дали пострадалият наистина страда от астма. После е добре да изведем болния навън, ако е в затворено помещение. Важно е да успокоим болния и да не му позволяваме да се паникьосва. Затова го помолете да диша по-бавно, за да избегнете прекомерния прием на кислород. За тази цел му предложете да диша и издиша през носа.

Хубаво е да оставим пострадалия да почива, като го оставим да заеме най-удобната за него позиция. Пострадалите често се чувстват по-добре, когато са наведени напред с подпрени лакти на масата. Добре е да се уверим, че пострадалият може да диша свободно - ако е необходимо, освободете го от всички стягащи дрехи. Много важно е никога да не даваме лекарства по наша инициатива. Вместо това извикайте спешна помощ, защото има вероятност пациентът да започне да посинява и да загуби съзнание.