Как един кораб с п*кня подлуди цяла държава

Карбамидът роди органичната химия преди 200 години и „погреба” една държава тези дни

Коментар
12:59 - 29 Септември 2021
5956
Как един кораб с п*кня подлуди цяла държава

За втори път в историята на човечеството карбамидът предизвиква масови брожения.

Първия път е през далечната 1828 година, когато германският корифей на колбите и епруветките Фридрих Вьолер синтезира това органично съединение от неорганични вещества и предизвиква революция в науката химия. Безспорно е доказано, че за синтеза на органична материя не са необходими никакви мистериозни и мъгляви „жизнени сили”. С алхимията веднъж завинаги е свършено. Ражда се науката органична химия.

От десетина дни един заседнал край „Яйлата“ турски кораб, натоварен с въпросния карбамид, широко използван сега като азотен тор, влудява цялата държава. Даже вече е сформиран кризисен щаб заради „Вера Су”, който може да се разцепи и всичките 3300 тона карбамид да се озоват в морето. Висши чиновници се кълнат, че няма да допуснат екокатастрофа...

Не стига, че половин Европа се изхожда в Черно море, подхранвайки го с въпросния карбамид през Дунав, та сега и това.

А иначе карбамидът, познат и като урея, се получава при белтъчната обмяна на веществата в човешкия (и животинския) организъм – всеки индивид на планетата, без разлика в раса, пол, възраст, социално положение, сексуална ориентация и полова принадлежност изхвърля ежедневно в тоалетната между 25 и 50 грама от въпросната „опасна” субстанция.

Притеснителното е, че, според властта, са мобилизирани всички ресурси на държавата и те се оказват недостатъчни.

Ако това са всичките ресурси на държавата, то по-добре да гасим АЕЦ-а и да хлопваме кепенците.

Тази година Египет успя за седмица да извади от плитчините в Суецкия канал най-големия товарен кораб в света. А тук едно корабче, превозващо хиляди и хиляди пъти по-малък товар влудява цяла държава. И така – десети ден.