Как се пържи риба без страх от тигана

Кухня
08:06 - 13 Август 2021
5466
Как се пържи риба без страх от тигана

Пърженето на риба е може би номер 1 на неприятните упражнения в кухнята. Освен притеснението, че така ще е вредно и за продукта, и за организма ни, има още куп съпътващи и остатъчни неприятности. Пръска от тигана навсякъде и мирише дълго, дори и след самото пържене. А точно пържената риба обаче, е толкова вкусна!

Но пък и пърженето на риба може да е удоволствие и за приготвяне, ако се знаят няколко прости правила, с които да се избегнат капаните в тигана.

Най-важното е – пържи се кратко, първо на висока температура, и се завършва с по-малко топлина. Така ще е хрупкава - но не и прегоряла отвън, и сочна - а не суха отвътре.

При пърженето на рибно филе е по-добре то да е с кожа от едната страна. Така не се лишаваме от хрупкавата коричка на пържената риба. Кожата трябва да е много добре остъргана от люспите, така че да не се запушва при пърженето и вътрешността да се вари.

Филето първо се пържи откъм кожата до хрупкавост, след което от другата страна съвсем за кратко. Предварително се овкусява с малко сол и лимонов сок. В последната минута в тигана могат да се добавят билки и масло и да се полее рибата с ароматната мазнина в края на пърженето.

Предлагаме стъпка по стъпка със снимки как да се приготви пържена пъстърва с бадеми.