Как се прави прочутият ростбиф в 5 стъпки (СНИМКИ)

И защо "кравата" се нуждае от почивка

Кухня
12:24 - 28 Юни 2020
33505
Как се прави прочутият ростбиф в 5 стъпки (СНИМКИ)

Ростбиф – прочутото цяло парче говеждо печено с хрупкава коричка и сочна розова вътрешност, често е големият ужас в домашната кухня у нас. Най-често коричката се получава, но вътрешността е чиста гума. Сдъвкване няма! А са нужни 5 стъпки – прости, но твърди етапа, за да остане меко и сочно говеждото. Както и задължителната към края почивка за „кравата”, преди да мине печеното под ножа към чиниите.

 

Основните съставки

цяло парче говеждо/телешко месо от филето или гърдите

зехтин или олио

чесън

сол, черен и зелен или меланж пипер

зелена билка - най-често розмарин

може и разни други ароматни и вкусови екстри

 

Стъпка 1

Парчето месо се оформя. Махат се мазнини, стърчащи малки части месо, изрязват се ципи, сухожилия с остър нож.

 

Стъпка 2

Счуква се пиперът. Месото се поръсва обилно от едната страна с пипера и по-груба сол.

 

Стъпка 3

Загрява се голям тиган. Сипва се зехтин или олио да се сгорещи. Месото се запържва до златисто кафяво от пиперената страна. През това време се поръсва с пипер и със сол от другата страна, която в момента е отгоре. Слагат се клонки розмарин и скилидки чесън или цяла необелена глава чесън в тигана. Месото се обръща и се запържва и от другата страна до златисто кафяво. Изважда се от тигана заедно с ароматите върху алуминиево фолио, сгънато на три слоя - не се завива

 

Стъпка 4

Фурната се загрява на 140 градуса - вентилатор не се препоръчва. Поставя се месото върху решетката на най-долната релса – само с фолиото, без да е в тава, тя е на дъното на печката, ако прокапе.

Пече се около 1 час.  Ако разполагате с термометър за месо, не трябва да се надвишават 75 градуса във вътрешността на месото. Без термометър, проверката е с дървено шишче - пробожда се месото до центъра, като е готово, когато изтичащият сок е бледорозов до прозрачен.

Веднага се изважда от от фурната и се увива в алуминиево фолио. Оставя се да почива 10 мин.

Стъпка 5

Печеното се нарязва на филийки и се поднася със сос по избор. Класическата гарнитура са картофи.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.