Как се прави прочутият ростбиф в 5 стъпки (СНИМКИ)
И защо "кравата" се нуждае от почивка
Ростбиф – прочутото цяло парче говеждо печено с хрупкава коричка и сочна розова вътрешност, често е големият ужас в домашната кухня у нас. Най-често коричката се получава, но вътрешността е чиста гума. Сдъвкване няма! А са нужни 5 стъпки – прости, но твърди етапа, за да остане меко и сочно говеждото. Както и задължителната към края почивка за „кравата”, преди да мине печеното под ножа към чиниите.
Основните съставки
цяло парче говеждо/телешко месо от филето или гърдите
зехтин или олио
чесън
сол, черен и зелен или меланж пипер
зелена билка - най-често розмарин
може и разни други ароматни и вкусови екстри
Стъпка 1
Парчето месо се оформя. Махат се мазнини, стърчащи малки части месо, изрязват се ципи, сухожилия с остър нож.
Стъпка 2
Счуква се пиперът. Месото се поръсва обилно от едната страна с пипера и по-груба сол.
Стъпка 3
Загрява се голям тиган. Сипва се зехтин или олио да се сгорещи. Месото се запържва до златисто кафяво от пиперената страна. През това време се поръсва с пипер и със сол от другата страна, която в момента е отгоре. Слагат се клонки розмарин и скилидки чесън или цяла необелена глава чесън в тигана. Месото се обръща и се запържва и от другата страна до златисто кафяво. Изважда се от тигана заедно с ароматите върху алуминиево фолио, сгънато на три слоя - не се завива
Стъпка 4
Фурната се загрява на 140 градуса - вентилатор не се препоръчва. Поставя се месото върху решетката на най-долната релса – само с фолиото, без да е в тава, тя е на дъното на печката, ако прокапе.
Пече се около 1 час. Ако разполагате с термометър за месо, не трябва да се надвишават 75 градуса във вътрешността на месото. Без термометър, проверката е с дървено шишче - пробожда се месото до центъра, като е готово, когато изтичащият сок е бледорозов до прозрачен.
Веднага се изважда от от фурната и се увива в алуминиево фолио. Оставя се да почива 10 мин.
Стъпка 5
Печеното се нарязва на филийки и се поднася със сос по избор. Класическата гарнитура са картофи.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.