Калоян Паргов пред Lupa.bg: БСП и десните са обща опозиция в София срещу ГЕРБ

Политика
10:00 - 28 Октомври 2019
6832
Калоян Паргов пред Lupa.bg: БСП и десните са обща опозиция в София срещу ГЕРБ

Лидерът на столичните социалисти и избран за пореден мандат общински съветник в София с водаческо място в листата на БСП Калоян Паргов коментира пред Lupa.bg резултатите от вота и новото разпределение на силите в местния парламент: 

- Г-н Паргов, доволни ли сте от представянето на БСП, а и вашето лично като кандидат за общински съветник в София? 

- Има нещо по-важно от това и то е изненадата за всички ни, а именно ниската избирателна активност в столицата. Очаквах тя да е много по-висока и този въпрос тепърва трябва да се анализира и да се видят факторите. Очаквах много повече софиянци да излязат в изборите, а такива бяха нагласите и на другите участници в изборите, не само на БСП, но и на ГЕРБ. Така или иначе, групата на БСП в Столичния общински съвет увеличава значително своето присъствие в сравнение с досегашните представители, ако сравняваме на базата на резултатите от 2015 г. Искам да благодаря на всички за усилията това да се случи - на симпатизантите, на членовете на партиите, а и на самите кандидати. 

- Продължава ли със същия хъс кампанията на социалистите и за балотажа? 

- Задължително. Резултатът ни е добър и той се дължи на добрата кампания и на ясно представените от нас ангажименти за промяна на модела. Ако направим една аритметична сметка от всички кандидати, които се обявиха против статуквото, ще видим, че те са доста над 50% със сумарния резултат. 

- Изводът от това? 

- Това означава, че макар нагласите за промяна в София да са се фрагментирали из различните участници на изборите, ясно се вижда, че тя е нужна. В София балотаж не е имало от 16 години и за пръв такъв ще има. Вече какъв ще е резултатът от него, тепърва предстои да видим. 

- Очаквате сериозна консолидация на гласовете срещу статуквото за подкрепения от БСП кандидат Мая Манолова на балотажа следващата неделя, при положение, че те са от различни партийни цветове?

- Точно така. Защото всички те се обявиха за промяна, макар и с различни програми. Още повече, че всички формации, които вчера се явиха поотделно на вота, в досегашния общински съвет, особено в последната година, всъщност действат заедно за тази промяна. Опозицията е една и тя се състои и от БСП, и от Демократична България, и от Движение21, и от социалдемократи, и от Глас народен. Всъщност тази опозиция от вчера увеличава своето присъствие в местния парламент. 

- Да разбирам ли, че в такъв случай БСП ще е по-склонна да води разговори и да поема политики заедно с представителите на Демократична България в новия СОС? 

- Да, неслучайно казвам, че ние действахме обединено в последната година по много въпроси. От тук нататък, в зависимост от това кой стане кмет на София, ще направим всичко възможно да действаме заедно за политиките на града. 

- Направи ли грешка БСП, като не издигна свой партиен кандидат за кмет? 

- Категорично не. Защото ако това се беше случило, партията щеше да се затвори само в рамките на партийната подкрепа, която щеше да даде различен резултат от този на Мая Манолова. 

- Какво е наблюдението ви върху вота в страната? 

- Както и преди съм казвал, всъщност резултатите от европейските избори през май направиха завръзката за бъдещето на страната. Развръзката идва с резултатите от местните избори. Предстои да видим, но е факт промяната на много места.