Кандидат-кметът на Варна Благомир Коцев в навечерието на балотажа: Хайде стига вече с Портних!

Знам всеки един проблем на града и съм готов с решенията! Ще положа усилия варненци да се чувстват като у дома си, а не както досега - като неканени гости

Актуално интервю
14:03 - 03 Ноември 2023
17626
Кандидат-кметът на Варна Благомир Коцев в навечерието на балотажа: Хайде стига вече с Портних!

Интервю на

ИВЕЛИНА АПОСТОЛОВА

Благомир Коцев е кандидатът за кмет на Варна от обединението „Продължаваме промяната – Демократична България”. Той е на 45 години, кореняк варненец. Дядо му е известен варненски зъболекар. Коцев е икономист по образование. Има магистърска степен по корабоплаване, търговия и финанси. Завършил е първо във Вашингтон, а след това и в Лондон. Професионалният му опит е финансов и управленски.

През 2022 г. става областен управител на Варна в периода от февруари до  август. Обявява се за край на управлението на Иван Портних от ГЕРБ във Варна, която тъне в инфраструктурен хаос и изостава значително от градове като Пловдив и Бургас. Още през юни стартира инициативата „Граждански омбудсман“, с която обикаля кварталите на Варна, за да чуе проблемите на хората. В средата на септември Благомир Коцев внася 9 колективни жалби с 350 сигнала от граждани за нередности в изпълнението на предизборните ремонти в града и цялостното окаяно състояние на градската среда в морската столица. На 13 септември е издигнат за кандидат-кмет на Варна от коалицията ПП-ДБ, а на 26 септември представя програма за развитието на града с 12 политики и 60+6 решения за проблемите на Морската столица.

В свободното си време Коцев кара кросов мотор и кайтсърф. Има син, Никола, роден преди няколко мееца - през февруари тази година. В навечерието на балотажа, Благомир Коцев призовава всички варненци да го подкрепят и да пуснат бюлетина за него, за да поеме града по нов път.

- Г-н Коцев, излизате на балотаж срещу Пoртних, който управлява Варна вече повече от 10 години. С какво спечелихте доверието на варненци, за да ви изпратят на балотаж?

- Мисля, че варненци видяха в мое лице човека, който наистина ще работи за благото на Варна. Хората разбраха, че съм честен с тях, видяха колко много обичам град Варна. Спечелих с това, че съм варненец, тук отглеждам детето си, тук е моето семейство, тук са моите приятели. Искам младите хора да имат възможност да останат тук и да се развиват в града и ще продължавам да работя активно за това.

Спечелих доверието на хората с това, че имам ясна програма, добър екип и огромна мотивация за работа - нещо, което не се е виждало от десетилетие - от администрацията на града, особено от кмета Портних.

Обединих много хора около себе си, имам страхотен екип от млади професионалисти и силна програма, която е дава решения на истинските проблеми на хора - програма, която безотказно ще следвам ако бъда избран за кмет. Години наред връзката между администрацията и хората беше прекъсната, аз искам да променя това и да свържа хората с администрацията, така че техният глас и техните решения да бъдат чути, да бъдат прилагани в политиките, които ще бъдат предприемани. Месеци наред обикаляхме града, слушахме хората, запознати сме с всеки един проблем на Варна, и имаме конкретни решения.

- Обвиняват ви, че говорите само за проблеми, а решенията? Какво ще направи Варна отново най-добрият град за живеене в България?

- Решенията, които представихме, са включени в амбициозна програма с 60+6 мерки във всяка една област от развитието на града. В нея има краткосрочни, средносрочно и дългосрочни решения, но резултатите ще започнат да се виждат още от първата седмица. Изключително важен въпрос за семействата с малки деца е да се уверим, че ще има места за децата във всяка възрастова група - и в градините и в яслите. Имаме решения за изграждане на нови детски градини, ще направим така че да няма повече случаи, в които има над 35 деца в група - нещо, което е над нормите и изискванията. Имаме решение и на друг основен въпрос за развитието на децата -  ще им върнем достъпа до зелени площи, ще им осигурим добри условия за спорт, ще изградим и спортни площадки.

Смятам, че е важно за възрастните хора да има достъпна среда, повече паркови зони и места за отдих в кварталите в близост до тях. За всички, които използват градския транспорт – ще предприемем действия и ще търсим финансиране и възможности, така че на следващ етап градският транспорт да стане безплатен за деца и пенсионери. В програмата ни е заложен ефективен градски транспорт- с бързи и удобни линии за бързо придвижване в града. В момента те са неефективни и обикалят целия град, а нашата концепция е да го направим по-ефективен.

Това са само някои от нещата, които ще допринесат за подобряването на живота на варненци. Важно е да успеем да задържим младите хора като им предоставим повече работни места и по-добре заплатени работни места. Това ще постигнем като активно привличаме инвеститори. Ще направим така че в лицето на общината инвеститорите  имат надежден партньор, който намалява и административната тежест.

- Варна имаше славата на един от най-зелените градове на България, но отдавна това не е така. Какво планирате да направите за хората в кварталите, които нямат достъп до паркове и градинки?

- Всичко, с което съм се захванал, го изпипвам в детайли. Обичам нещата да са естетични и да радват окото. Така си представям всяка улица, всеки подлез, всяка градинка във Варна. Във Варна ще има повече места за спорт, повече пешеходни улици и ще направим най-красивата крайбрежна алея в Европа. Ще върнем варненци на варненските плажове. Ще задържим младите хора във Варна като им предоставим повече перспективи, създадем условия за специалистите, които завършват варненските университет чрез привличане на инвестиции и откриване на високоплатени работни места. 

Благомир Коцев обещава да сложи край на порочния модел в морската столица и да превърне Варна отново в един от най-добрите градове за живеене в България

- Това няма ли да задълбочи проблема с паркирането?

- В нашата програма - парк във всеки квартал, сме заложили изграждането на мрежа от паркове, които ще бъдат свързани с пешеходни и чрез велоалеи. Варна е създала Морската градина с помощта на ландшафтни специалисти и урбанисти като Антон Новак - създателят на Морската градина. Решен съм да продължа делото на нашите предци, като създадем повече паркове и места за отдих, почивка и спорт в целия град. 

По отношението с паркирането сме предвидили общински буферни паркинги, които да бъдат денонощни и на достъпна цена. Това означава и месечни абонаменти за живущите на ниски преференциални цени. Тези паркинги ще бъдат в широкия център и кварталите, и интегрирани с градския транспорт, който да бъде удобен и предпочитан начин за предвижване на варненци. Предвиждаме и допитване до хората за това дали синята зона в неделя да се премахне или запази.

- Намаляват чуждестранните инвестиции, бизнесът е изправен пред трудности, основният поминък е туризъм, строителство, морска индустрия, услуги и търговия. Къде остана българското производство?

- Имаме идея да развием пазарите, така че те да се конкурират с големите вериги, да станат достъпни и удобни през цялата година, с възможност за паркиране, с големи закрити и открити площи. Причината е, че има много качествени български стоки, които трябва да бъдат стимулирани.

Ролята на общината може да бъде партньор и да подпомогне производителите, като предостави общински площи и закрити пространства на производителите.

- Защо да Ви подкрепят хората в неделя?

- Призовавам всички да гласуват – в мое лице имат представителство на всички варненци, които искат да живеят, да работят и да се развиват във Врана. Като варненец, който иска да живее с цялото си семейства в града, аз ще положа усилия за това хората да се чувстват като у дома си, а не както досега - като неканени гости. Ще работя за подобряване на всяка една сфера -  за създаване на нови работни места, за изграждане на индустриална зона, да направим така че младите хора да останат в града.

- Какво мислите за дългогодишния кмет на Варна Иван Портних?

- Хайде стига вече сме обсъждали Портних! Мисля че е ясно какво мисля и аз, и целия град за наложения от него модел. Нека гледаме напред – Варна и варненци го заслужават. А схемите, непрозрачното управление, арогантността и зависимостите от местни олигарси да останат безвъзвратно в миналото.