Карамелено парфе
за 6 порции, 40 мин
Продукти
125 мл готов карамелен сос
100 мл прясно мляко
3 жълтъка
300 мл сметана за разбиване
1 щипкa сол
30 г кафява захар
80 г черен шоколад
15 г какао
1 с.л. бяла захар
Приготвяне
Карамеленият сос, прясното мляко и щипката сол се разбъркват заедно на водна баня.
Съдът се потапя в ледено студена вода и се разбърква няколко пъти, докато се охлади.
Прибавя се разбитата с кафявата захар сметана.
Изсипва се във форма с пергаментова хартия и се оставя да се стегне.
Сварява се какаото в 150 мл вода, като се разбърква.
Маха се от огъня и се натрошава вътре шоколадът да се разтопи, като се бърка.
Оставя се да изстине и със соса се полива нарязаното на филийки карамелено парфе, както и с карамеления сос.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.