Карфиолена супа със суха чушка

за 4 порции, 45 мин

Кухня
09:56 - 22 Януари 2020
2499
Карфиолена супа със суха чушка

Продукти

1 глава карфиол

1 глава лук

4-5 картофа

1 с.л. масло

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

1 клонка розмарин

2 с.л. зехтин или олио

50 г прясна галета - хлебни трохи

1 суха червена чушка – по желание люта

1-2 щипки индийско орехче

1 с.л. лимонов сок

сол

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Запържва се в разтопеното масло около 1 мин.

Прибавят се карфиолът на розички и обелените картофи на кубчета. Запържва се още 1-2 мин.

Посолява се, разсрежда се с около 1 литър топла вода и сметаната.

Кипва и се готви на тих огън под капак до омекване на зеленчуците.

Сухата чушка се запича на сух тиган и се натрошава на малки парченца.

Загрява се зехтинът или олиото, слага се клонката розмарин за няколко секунди да си отдели аромата и се изважда.

В ароматната мазнина се запържват хлебните трохи до златисто. Посолява се и се добавя сухата чушка.

Супата се пасира, подправя се с лимоновия сок, индийското орехче.

Поръсва се със сместа от галетата и чушката.

Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.