Карфиолена супа със суха чушка
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 глава карфиол
1 глава лук
4-5 картофа
1 с.л. масло
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1 клонка розмарин
2 с.л. зехтин или олио
50 г прясна галета - хлебни трохи
1 суха червена чушка – по желание люта
1-2 щипки индийско орехче
1 с.л. лимонов сок
сол
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Запържва се в разтопеното масло около 1 мин.
Прибавят се карфиолът на розички и обелените картофи на кубчета. Запържва се още 1-2 мин.
Посолява се, разсрежда се с около 1 литър топла вода и сметаната.
Кипва и се готви на тих огън под капак до омекване на зеленчуците.
Сухата чушка се запича на сух тиган и се натрошава на малки парченца.
Загрява се зехтинът или олиото, слага се клонката розмарин за няколко секунди да си отдели аромата и се изважда.
В ароматната мазнина се запържват хлебните трохи до златисто. Посолява се и се добавя сухата чушка.
Супата се пасира, подправя се с лимоновия сок, индийското орехче.
Поръсва се със сместа от галетата и чушката.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.