Картофена супа с наденица и грах
за 4 порции, 30 мин
Продукти
800 г картофи
400 г варена наденица с червен пипер или друга по избор
1 малък стрък праз
200 г корен целина
200 г моркови
4 с.л. олио или зехтин
1 л месен или зеленчуков бульон
200 г заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)
300 г грах
сол
магданоз
див лук или зелени пера на пресен лук
Приготвяне
Картофите, целината и морковите се обелват и се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на шайби. Наденицата се нарязва на кръгчета. Около ¼ от картофите и морковите се оставят настрана.
Останалите картофи и моркови, целината и празът се запържват за кратко в 2 с.л. загрято олио или зехтин.
Сипва се бульонът и се готви на средна температура 15 мин.
Супата се пасира. Добавят се заделените картофи и моркови и се готви още 10-15 мин.
Прибавя се грахът 5 мин. преди края на готвенето.
Наденицата се запържва в останалата мазнина и се добавя към супата.
Застройва се със заквасената сметана като се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с наситнени магданоз и див лук.