Картофки със зеленчуци и маслини
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1 кг картофи
100 г фелд салата – валериана, или друга зелена салата
3 с.л. сусам
2 червени чушки
1 главичка цикория или парче зеле
3 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън или стрък пресен чесън
50 г зелени маслини без костилка или пълнени с бадеми
сол и черен пипер
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на полумесеци. Бланшират се във вряща подсолена вода 2-3 мин. и се отцеждат.
Почистените от семето червени чушки се нарязват на ивици. Цикорията се нарязва на дебели филийки.
Картофите се запържват в загретия зехтин или олио 8-10 мин. до златисто кафява коричка.
5 мин. преди края на готвенето, се прибавят наситненият чесън, чушките и цикорията да поомекнат заедно с картофите.
Подправя се със сол и черен пипер.
Гарнира се със зелената салата и с маслините.
Поръсва се със запечения на сух тиган сусам.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.